Ezt olvasta már?

Agrárkamara: beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaságban

A jégkármérséklő-rendszer alkalmazása felére csökkente a mezőgazdaságban a jégkárt: a gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két ...

0

A szlovák és magyar ferences rendtartomány jó kapcsolatára épül uniós projektjük

Uniós interregionális együttműkődésre már korábban is láthattunk számos példát. Ilyen volt a magyar Életfa civil szervezet uniós támogatása is, akik lengyel és szlovák szervezetekkel működtek együtt és egy transznacionális civilhálót kívántak kiépíteni. Fókuszban a szlovák és magyar ferences rend!


hirdetés

Az eddig bemutatott Európai Unió által finanszírozott és támogatott projektek között nagyon különböző jellegű és területen zajló fejlesztés került a reflektorfénybe, azonban a vallási és egyházi szcéna eddig nem jelent meg. A ferences rendtartomány kettő magyar és kettő szlovák kolostorának interregionális együttműködésének keretein belül kezdődött meg 2018-ban az a határokon túl nyúló projekt, amelynek célja Szécsény, Szentkút, Fülek és Pozsony ferences kulturális és épített örökségének felújítása a vallási célú turizmus jegyében, amely azt jelenti, hogy számos eddig a nagyközönség elől elzárt ferences épületet nyitnak meg a nyilvánosság számára a renoválásokat követően.

A határterület ferences kulturális örökségi helyszíneinek turisztikai célú fejlesztése a két rendtartomány együttműködése által (MONUMENTIS) (SKHU/1601/1.1/060) című projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül valósul meg 2.939. 885,12 eurónyi összköltségből (ez közel 1 milliárd forint), amelyhez 2.498.902 euró (azaz 785 millió forint) támogatást biztosít az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap. A ferences rendtartomány, amelybe ezen két magyar, illetve két szlovák kolostor tartozik, számos történelmileg jelentős épített örökséggel rendelkezik, amelybe nem csak épületek, templomok tartoznak, de műtárgyak is. Szécsényen például egy 14. Századi gótikus sekrestye, illetve barokk bútorok kerülnek restaurálásra. A nemzetközi együttműködési uniós projekt azonban nem valósulhat meg a két ferences rendtartomány között lévő kölcsönös jó és bizalmi kapcsolat nélkül, amely jelen esetben adott. Erre építve indult meg a pályázat, amelyről a Szentkúti ferences házfőnököt, Lóránt atyát kérdeztem meg interjúban a projektről és annak különböző elemeiről.

 

Milyen fejlesztési folyamatok és munkálatok fognak végbemenni az uniós pályázat keretein belül?

Nem csak épületet fejlesztünk és renoválunk a beruházás során, de különböző műtárgyak is restaurálásra kerülnek, mint például egy barokk, történelmi értékkel bíró festett stallum (templomi pad). Az építészeti projekt egyébként 4 blokkra bomlik, ebbe tartozik bele a pozsonyi gótikus ferences templom tornyának restaurálása, valamint a szentkúti templom teljeskörű szigetelése és külső festése. Megépül Szentkúton a Csend háza, amely nyolc szobájával a zarándokok visszavonulására lesz alkalmas, ahol szó szerint csendben pihenhetnek meg a világ zajai elől. A különböző szabad foglalkoztatások jegyében kialakítunk egy főként gyermekeket célzó szabadidős foglalkoztatót, valamint a negyedik blokk a tájépítészet keretén belül utakat, járdákat és kerítéseket újítunk fel.

 

Az uniós támogatás nem csak a kulturális és épített örökségek felújítása de egyben védelme is, hiszen az épületek és a műtárgyak több száz éves múlttal rendelkeznek, melyek a legrégebbi örökségek?

Szécsényen például van egy 14. századi kolostor, ami gótikus stílusban épült és amelyet az uniós pályázat keretein belül restaurálnak. Itt péládul nagyon egyedi és gyönyörű fafaragványok találhatók, amelyek közel 700 évesek magával az épülettel együtt.

 

Mik voltak a motivációk, hogy belevágjanak egy ilyen nemzetközi uniós projektbe? Milyen igény hívta elő a támogatás szükségességét?

Volt egy nagy szentkúti beruházás még 2015-ben, egy ÉMOP-os pályázat, amelyet 2013-ban indított el a ferences rend. Ennek a támogatásnak a segítségével sikerült részben felújítani a szentkúti kegyhelyet, azonban bőven maradt még teendő. Füleken és Pozsonyban szintén volt felújítandó műemléképület, ezért úgy döntöttünk a szlovák ferencesekkel együtt, hogy belevágunk az interregionális projektbe, hogy ezzel is fenntartsuk azt a kulturális, építészeti és szellemi örökséget, amelyet 1920-ig egy ferences rendtartomány foglalt magába, hiszen, akkor még nem csatolták el az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területeit. Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatása vallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkúton már hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedvelt zarándokhely.

Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatása
vallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkúton
már hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedvelt
zarándokhely.Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatásavallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkútonmár hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedveltzarándokhely.

 

Milyen a szlovák és a magyar ferences rend közötti kapcsolat? Az uniós projekt kapcsán szoktak találkozni?

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szlovák testvérekkel, hiszen e kölcsönös jó viszony nélkül nem tudnánk együtt működni a nemzetközi uniós projekt keretein belül. A szlovák ferences rend egy 80 főből álló provincia, amelynek két magyar tagja is van. A növendékek részéről is elmondható, hogy rendkívül készségesek mind a szlovák, mind a magyar rendtartományon belül. Úgy vélem erre a jó kapcsolatra épül az egész pályázat. Pozsonyban két alkalommal találkoztunk már a projekttel kapcsolatban, hogy átbeszéljük az egyes részletek és mi, mint az épületek tulajdonosai igen nagy odafigyeléssel követjük az egyes munkálatokat és azok körülményeit. A felújítások nem csak anyagi formában nyilvánulnak meg, de számunkra és a látogatók számára is egyfajta mentális és spirituális megújulás lehetőségét kínálja ez a projekt. Sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak.

 

A beruházásnak során az egyes vallási turisztikai épületekben különböző interaktív elemeket alakítanak ki. Mik lesznek ezek? Mire kell itt gondolni?

Például ilyen interaktív fejlesztési elem lesz az audio guide, amely számos múzeum alapfelszerelése. Ez egy tárlatvezető eszköz, amelynek segítségével az adott kiállításon, vagy jelen esetben a kolostor és annak műtrágyainak megtekintése során a fülünkben hangzanak el a releváns információk egy külső hangeszköz révén. A tervezett ferences rend történetét bemutató kiállításon lesznek különböző roll up-jaink, amelyeken szintén a releváns információkat fogjuk elhelyezni. Minden azért nem szeretnék elárulni, akit érdekel látogasson el majd a kiállításra. Szeretettel várunk mindenkit.

 

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljesmértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

Kimondottan hátráltató akadályba nem nagyon ütköztünk eddig a megvalósítás során, azonban azt mi is érzékeljük, hogy az építőipari árak drasztikusan emelkednek és ennek függvényében a beruházás egyes költségeinek felhasználási keretét át kellett strukturálnunk, de ezenkívül nem adódott semmi gond. Talán még néhány személyi változás, mint nehezítő tényező mondható el “problémaként”, amely bennünket érint a projekt kapcsán. De célunk, hogy a kulturális és vallási értékek megőrzése nemzeti és hazai szinten, így úgy gondolom ennek a magasztosabb célnak az érdekében egy két akadály leküzdése nem jelenthet gondot.


Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

 

 

 

Lokodi Dávid/lockkerdee0

hírek innen, onnan

A kormány felrúgta a korábbi megállapodást Karácsony szerint

De az utolsó pillanatig fog küzdeni, hogy ne alakuljon ki háborús helyzet.

Császár Előd elég szerencsétlenül választott pólót, de nem akart vele kegyeletet sérteni

No mistakes just happy accidents, vagyis Nincsenek hibák, csak vicces balesetek - ez a felirat volt a pólóján, amikor a Konyhafőnök VIP...

5 dolog, amit soha ne mondj el a barátaidnak a párkapcsolatodról

Az ismerkedés időszakában valószínűleg te is mindent elmeséltél a legjobb barátnőidnek az aktuális pasiról, aztán ahogy komolyodtak a...

Másolatnak vélt Botticelli-festményt azonosítottak eredetiként Cardiffban

Egy korábban másolatnak vélt négyszáz éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli. A firenzei mester...

Nem jelöltek biztost, kötelezettségszegési eljárást indít a britek ellen az EB

Az Egyesült Királyság a közelgő választásokra hivatkozva nem nevezett még meg biztosjelöltet.

A női orgazmus 11 típusa

A G-pontot már ismerjük, de mi a helyzet az A- vagy a O-ponttal? Hogyan befolyásolhatjuk erotikus álmainkat, és kik tudnak elélvezni a...

Óriási botrány Budafokon - elhajtaná két politikusát tettük miatt az MSZP

Az MSZP felszólította a budafoki politikusait, hogy lépjenek ki a pártból.

Emberek millióinak adataihoz jutott hozzá a Google titokban - Most korlátozni akarják a hirdetők hozzáférését

Korlátozni tervezi a hirdetők hozzáférését a felhasználók adataihoz a Google - jelentette be az amerikai médiaóriás csütörtökön.

Felavatták ötéves tervünk új büszkeségét, a Népstadiont

Így adták át 1953-ban a több évtizedes várakozás, tervezgetés után elkészült stadiont. Nagyképes visszatekintésünkből kiderül,...

Rossz játék, vereség Hollandiában

Az első negyedet jól kezdte, de kikapott Amszterdamban Székely Norbert csapata.

Mészöly Kálmán: Mi, magyarok a futballra születtünk

Az új Puskás Aréna felépülése azt bizonyítja, hogy a labdarúgás nem halt meg Magyarországon

Brazíliában tárgyaltak a Brics-országok vezetői

Zárónyilatkozatukban a világ számos politikai problémájával is foglalkoztak

0

Sport

Brutális kivégzés: agyonlőtték Moszkvában a háromszoros világbajnok sportolót

Ismeretlen támadó agyonlőtte Moszkvában Asot Boljan örmény thai bokszolót, a sportág háromszoros világbajnokát - közölte csütörtökön az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK).

Jürgen Klopp a felesége miatt utasította vissza a Liverpool legnagyobb riválisát

Legalábbis ezt mondta Phil Thompson a Liverpool korábbi védője.

Pályán Ronaldo és az angol válogatott, jön a 49. Djokovic-Federer

Megkezdődik a végjáték az Eb-selejtezőkön, a továbbjutás a tét a tenisz-vb derbijén.

Ibrahimovic a tőle megszokott viccesen tapló módon búcsúzott klubjától

Már egy ideje ismert, hogy Zlatan Ibrahimovic nem marad a Los Angeles Galaxynél, és most hivatalosan is elbúcsúzott LA-től a svéd csatár.

Bulvár

Így lett vége a 32 együtt tölött évnek: részletek Vitray Tamás és Kállay Bori válásáról

A legendás tévés 87 évesen válik a feleségétől. Kállai Bori egészen másképpen reagált, mint Vitray Tamás arra a kérdésre, mi vetett véget a 32 éves házasságuknak.

Halálra gázolták Debrecen egyik legismertebb emberét

Cserbenhagyásos gázolás történt a városban, egy közismert ember az áldozat. A zebrán gázoltak halálra egy férfit Debrecenben ma hajnalban, a sofőr segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.  Helyi hírforrások szerint a szerencsétlenül járt ember Attila volt, a város közismert és közkedvelt koldusa. Évtizedek óta élt az utcán. A rendőrség kéri, hogy akinek bármilyen információja van a balesetről, jelentkezzen személyesen a Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149. szám), vagy telefonon tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán illetve a 112-es központi segélyhívó számon.

Válik Vitray Tamás: így reagált a felesége megszólalására

"A művésznő éppen olyan jól tudja, mint én, hogy az ilyesmi előbb-utóbb kiderül."

Három magyar város mágnesként vonzza az embereket

Többen mentek oda, mint amennyien eljöttek.A kisebb városok versenyét a Pest megyei települések nyerték, élükön Szigetszentmiklóssal. A kisvárosoknál az élbolyba tartozik még a Velencei-tónál lévő Gárdony és Velence, illetve Hajdúszoboszló, Siófok és Balatonalmádi.

Hajdú Péternek is megvan a véleménye Vitray Tamás válásáról

Vitray Tamás és Kállay Bori válása Hajdú Pétert is meglepte, hangot is adott a véleményének.

Felszámolhatják a Csepelt

A Fővárosi Törvényszék a hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére, október 25-i első fokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és főeljárásban elrendelte a felszámolását - tette közzé a társaság a BÉT honlapján.

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

A napokban közölte a Magyar Bankszövetség: azt szeretné, ha a nyugdíjakat kizárólag bankszámlára utalnák.

Vészhelyzet Velencében: nagy a baj. - Helyszíni beszámoló munkatársunktól

Velence bajban van, ha ez így folytatódik, minden tárgyi emléke a szabadságnak, kreativitásnak és művészetnek, amire az emberiség egyöntetűen és oly kevélyen büszke, percek alatt válhat a habok martalékává."

Ő volt a kis Zsülike - Fásy Ádám 21 éves lánya nagyon megváltozott

Friss fotókon Fásy Ádám egy szem lánya, Zsüliett.

Nudlitakaró az új őrület: nagyon vicces látványt nyújt, de kényelmes

A különleges takaró mélyebb alvást tesz lehetővé.

Vasvári Vivien felfedte a válás valódi okát - Sírva beszélt Fecsó viselkedéséről

Vasvári Vivien számára nagy probléma volt, hogy Fecsó inkább bulizott, mint hogy a családjával lett volna.

blogmorzsák

Trendi és inspiráló táskatárolási tippek

Okos és helytakarékos ötletek a táskák ideális tárolásához.

A Ford és a Ferrari háborúba megy

Magával ragadó, profi mozi lett a 60-as évek legendás Ford-Ferrari vetélkedéséről szóló film.

New York lányai Hollywoodba mennek

Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének új könyve a 40-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzol.

Budapest lesz Európa kémfővárosa?

Mi szükség van erre egy ártatlan képviseleti irodában?

Pánik: „Először a babám nélkül“

„Megéreztem a gyermekemtől elválasztó fizikai távolságot, és rám tört a pánik: öt hónapja nem voltam egyedül az utcán.“

A 20 legjobb ajándékötlet Kínából 20.000 forint alatt

Szélsebesen közelít a karácsony! Itt van 20 ötlet, hogy ne a keresgélés vigye el az idődet!

Autósok figyelem! Esős időben így vezess biztonságosan!

Védd magad mostantól: így cseppmentesít­heted autód visszapillantó tükrét.

Debrecen ajándékba adott 3 hektár telket Mészáros Lőrincnek?

A város "gazdaságfejlesztési érdekeivel" indokolták, de már megint hülyének néznek minket.

Juhász Péter vs. Pesti Srácok

Mennyi valótlanságot állíthat egy újság anélkül, hogy felszámolnák? Helyzetjelentés a Pesti Srácok helyreigazításairól.

Öt hely, ahova nem mehetnének be a képviselők

Súlyosan korlátozná a kormány­párti többség az országgyűlési képviselők jogait egy friss törvénymódosító javaslattal.

Aki borotválja odalenn, valószínűbben lesz beteg?

A szemöldökhöz és hónaljszőrhöz hasonlóan a fanszőrnek is van védelmi funkciója.De mennyire véd a nemi betegségek ellen?

Tudtátok? Van már olyan szakma, hogy Escape Room Dizájner

Fából készült gombák, fújásra felgyulladó lámpák, mindezt szépen. Hogy csinálják?