Ezt olvasta már?

0

A szlovák és magyar ferences rendtartomány jó kapcsolatára épül uniós projektjük

Uniós interregionális együttműkődésre már korábban is láthattunk számos példát. Ilyen volt a magyar Életfa civil szervezet uniós támogatása is, akik lengyel és szlovák szervezetekkel működtek együtt és egy transznacionális civilhálót kívántak kiépíteni. Fókuszban a szlovák és magyar ferences rend!


hirdetés

Az eddig bemutatott Európai Unió által finanszírozott és támogatott projektek között nagyon különböző jellegű és területen zajló fejlesztés került a reflektorfénybe, azonban a vallási és egyházi szcéna eddig nem jelent meg. A ferences rendtartomány kettő magyar és kettő szlovák kolostorának interregionális együttműködésének keretein belül kezdődött meg 2018-ban az a határokon túl nyúló projekt, amelynek célja Szécsény, Szentkút, Fülek és Pozsony ferences kulturális és épített örökségének felújítása a vallási célú turizmus jegyében, amely azt jelenti, hogy számos eddig a nagyközönség elől elzárt ferences épületet nyitnak meg a nyilvánosság számára a renoválásokat követően.

A határterület ferences kulturális örökségi helyszíneinek turisztikai célú fejlesztése a két rendtartomány együttműködése által (MONUMENTIS) (SKHU/1601/1.1/060) című projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül valósul meg 2.939. 885,12 eurónyi összköltségből (ez közel 1 milliárd forint), amelyhez 2.498.902 euró (azaz 785 millió forint) támogatást biztosít az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap. A ferences rendtartomány, amelybe ezen két magyar, illetve két szlovák kolostor tartozik, számos történelmileg jelentős épített örökséggel rendelkezik, amelybe nem csak épületek, templomok tartoznak, de műtárgyak is. Szécsényen például egy 14. Századi gótikus sekrestye, illetve barokk bútorok kerülnek restaurálásra. A nemzetközi együttműködési uniós projekt azonban nem valósulhat meg a két ferences rendtartomány között lévő kölcsönös jó és bizalmi kapcsolat nélkül, amely jelen esetben adott. Erre építve indult meg a pályázat, amelyről a Szentkúti ferences házfőnököt, Lóránt atyát kérdeztem meg interjúban a projektről és annak különböző elemeiről.

 

Milyen fejlesztési folyamatok és munkálatok fognak végbemenni az uniós pályázat keretein belül?

Nem csak épületet fejlesztünk és renoválunk a beruházás során, de különböző műtárgyak is restaurálásra kerülnek, mint például egy barokk, történelmi értékkel bíró festett stallum (templomi pad). Az építészeti projekt egyébként 4 blokkra bomlik, ebbe tartozik bele a pozsonyi gótikus ferences templom tornyának restaurálása, valamint a szentkúti templom teljeskörű szigetelése és külső festése. Megépül Szentkúton a Csend háza, amely nyolc szobájával a zarándokok visszavonulására lesz alkalmas, ahol szó szerint csendben pihenhetnek meg a világ zajai elől. A különböző szabad foglalkoztatások jegyében kialakítunk egy főként gyermekeket célzó szabadidős foglalkoztatót, valamint a negyedik blokk a tájépítészet keretén belül utakat, járdákat és kerítéseket újítunk fel.

 

Az uniós támogatás nem csak a kulturális és épített örökségek felújítása de egyben védelme is, hiszen az épületek és a műtárgyak több száz éves múlttal rendelkeznek, melyek a legrégebbi örökségek?

Szécsényen például van egy 14. századi kolostor, ami gótikus stílusban épült és amelyet az uniós pályázat keretein belül restaurálnak. Itt péládul nagyon egyedi és gyönyörű fafaragványok találhatók, amelyek közel 700 évesek magával az épülettel együtt.

 

Mik voltak a motivációk, hogy belevágjanak egy ilyen nemzetközi uniós projektbe? Milyen igény hívta elő a támogatás szükségességét?

Volt egy nagy szentkúti beruházás még 2015-ben, egy ÉMOP-os pályázat, amelyet 2013-ban indított el a ferences rend. Ennek a támogatásnak a segítségével sikerült részben felújítani a szentkúti kegyhelyet, azonban bőven maradt még teendő. Füleken és Pozsonyban szintén volt felújítandó műemléképület, ezért úgy döntöttünk a szlovák ferencesekkel együtt, hogy belevágunk az interregionális projektbe, hogy ezzel is fenntartsuk azt a kulturális, építészeti és szellemi örökséget, amelyet 1920-ig egy ferences rendtartomány foglalt magába, hiszen, akkor még nem csatolták el az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területeit. Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatása vallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkúton már hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedvelt zarándokhely.

Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatása
vallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkúton
már hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedvelt
zarándokhely.Így célunk azoknak a örökségeknek is a bemutatásavallási turizmus szemszögből, amelyet a különböző ferences kolostorok őriznek. Szentkútonmár hagyományosan jelen van a vallási turizmus, hiszen századok óta közkedveltzarándokhely.

 

Milyen a szlovák és a magyar ferences rend közötti kapcsolat? Az uniós projekt kapcsán szoktak találkozni?

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szlovák testvérekkel, hiszen e kölcsönös jó viszony nélkül nem tudnánk együtt működni a nemzetközi uniós projekt keretein belül. A szlovák ferences rend egy 80 főből álló provincia, amelynek két magyar tagja is van. A növendékek részéről is elmondható, hogy rendkívül készségesek mind a szlovák, mind a magyar rendtartományon belül. Úgy vélem erre a jó kapcsolatra épül az egész pályázat. Pozsonyban két alkalommal találkoztunk már a projekttel kapcsolatban, hogy átbeszéljük az egyes részletek és mi, mint az épületek tulajdonosai igen nagy odafigyeléssel követjük az egyes munkálatokat és azok körülményeit. A felújítások nem csak anyagi formában nyilvánulnak meg, de számunkra és a látogatók számára is egyfajta mentális és spirituális megújulás lehetőségét kínálja ez a projekt. Sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak.

 

A beruházásnak során az egyes vallási turisztikai épületekben különböző interaktív elemeket alakítanak ki. Mik lesznek ezek? Mire kell itt gondolni?

Például ilyen interaktív fejlesztési elem lesz az audio guide, amely számos múzeum alapfelszerelése. Ez egy tárlatvezető eszköz, amelynek segítségével az adott kiállításon, vagy jelen esetben a kolostor és annak műtrágyainak megtekintése során a fülünkben hangzanak el a releváns információk egy külső hangeszköz révén. A tervezett ferences rend történetét bemutató kiállításon lesznek különböző roll up-jaink, amelyeken szintén a releváns információkat fogjuk elhelyezni. Minden azért nem szeretnék elárulni, akit érdekel látogasson el majd a kiállításra. Szeretettel várunk mindenkit.

 

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljesmértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

Kimondottan hátráltató akadályba nem nagyon ütköztünk eddig a megvalósítás során, azonban azt mi is érzékeljük, hogy az építőipari árak drasztikusan emelkednek és ennek függvényében a beruházás egyes költségeinek felhasználási keretét át kellett strukturálnunk, de ezenkívül nem adódott semmi gond. Talán még néhány személyi változás, mint nehezítő tényező mondható el “problémaként”, amely bennünket érint a projekt kapcsán. De célunk, hogy a kulturális és vallási értékek megőrzése nemzeti és hazai szinten, így úgy gondolom ennek a magasztosabb célnak az érdekében egy két akadály leküzdése nem jelenthet gondot.


Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

 

 

 

Lokodi Dávid/lockkerdee
Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Portfólió-tisztítással reagálnának a válságra a cégek világszerte

A kialakult gazdasági helyzet rákényszeríti a vállalatokat arra, hogy megváljanak egyes üzletágaiktól mutat rá az EY több mint 1300...

A sorozat, ami semmihez sem hasonlít igazán

Sally Rooney története nem érte be annyival, hogy könyv formában zsebelje be az elismeréseket. A Normális emberekből megismert Marianne és...

Így enyhíti a korlátozásokat Nagy-Britannia

Teljesültek a nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének feltételei, és hétfőtől az...

Nagy területre figyelmeztetést adott ki az OMSZ - Időjárás Magdolna napján

Ilyen időjárás várható pénteken, Magdolna napján. Mutatjuk a részleteket:

Öt szempont, amit érdemes megfontolni, mielőtt általános iskolát választunk

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint célszerű legalább egy évvel előre elkezdi sulikat nézegetni, hogy a mostani középső csoportos...

Milánói bázist nyit a Wizz Air, belép az igazi nehézfiúk közé

Mindenkivel szemben menve terjeszkednek a rendkívül súlyos válságban: Milánóban rámászik a Ryanairre és az Easyjetre, az új útvonalak...

Ideiglenes járványügyi menetrendek lépnek életbe a regionális vasútvonalakon

A változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik.

Az EU meghosszabbította a Szíriával szembeni szankciókat

Az Európai Unió újabb egy évvel, 2021. június 1-jéig meghosszabbította a szíriai kormányzattal és támogatóival szembeni szankciókat -...

Szeretnél jól aludni? Íme a minőségi alvás 6 titka

Ezeket a tippeket betartva elkerülheted az álmatlan éjszakákat!

A romániai egyetemi életet bemutató, hasznos információkat tartalmazó magyar nyelvű honlap indult

Az oldal elsősorban a középiskolásoknak kíván segíteni a továbbtanulásban, de több olyan funkcióval is rendelkezik, amely...

Már 400.000 Ft fölött keres az átlagmagyar - jó, jó, de hol?

Publikálta friss munkaerőpiaci jelentését a Központi Statisztikai hivatal, melyből a hazai bruttó és nettó kereseti viszonyok...

Kenderből épült ez a teljesen karbonsemleges angol ház

Itthon még kevéssé ismert az ipari kender, ellenben kiváló hőszigetelő, olcsó, szinte nulla a környezeti lábnyoma, és ultrastílusos....

Sport

Visszatérhetnek a nézők a lelátókra az NB I-ben

A május 27-i kormányrendelet alapján nincs semmi akadálya, hogy nézők előtt rendezzenek focimeccseket.

Ha a Real Madrid lenne az első, már lefújták volna a bajnokságot

A Barcelona korábbi elnöke szerint azért nem fejezték be a La Ligát a koronavírus-járvány miatt, mert a Barcelona vezeti a tabellát.

Haj de nagy gól, Lajos!

Détári hármat lépett, majd hatalmas szabadrúgása után több tízezren ünnepelték Nyugat-Berlinben.

A fél Premier League a Bayern München brazilját akarja

Philippe Coutinho szívesen visszatérne az angol bajnokságba, és nincs is hiány a kérőkből.

Ezt a két csapatot utálják legjobban a szurkolók a Premier Ligában

A legkevésbé kedvelt futballcsapat Angliában a Leeds United, legalábbis egy sajátos statisztika szerint, amely a szurkolói gúnydalok darabszáma alapján készült.

Most újranézheted minden idők legjobban várt MMA-meccsét

A UFC hivatalos YouTube-csatornájára felkerült a NurmagomedovMcGregor bunyó.

Sorra dőlnek ki a sztárok a visszatérésük óta

Újabb Atlético-játékos sérült meg edzés közben.

Wayne Gretzky: Bianca Andreescu minden kanadai legnagyobb hőse.

Tovább folytatódik a kanadai tenisz jelenkori csillogásának bemutatása a sportág nemzetközi vérkeringésében.

Az MLSZ felülvizsgálta Kuttor Attila eltiltását

A Mezőkövesd vezetőedzője a Magyar Kupa elődöntőjének első meccsén kritizálta a bírót.

Visszatérhetnek a nézők a szabadtéri sportrendezvényekre

Amennyiben a rendezők tudják biztosítani a járvány miatti óvintézkedéseket.

Michael Jordan ma már titkolja a valódi "utolsó táncot"

A chicagói dicsőséges búcsú után jött még egy visszatérés.

Bulvár

Hogyan randiznak Észak-Koreában? Csak így kereshetnek párt az emberek a diktatúrában

Hogy megy az ismerkedés a szigorú diktatúrában? Több nehézséggel is szembesülnek az Észak-Koreában élők.

Kovács Kati 25 éve szeretett bele jóképű férjébe - A teniszezővel a sportpályán ismerkedett meg

Kovács Kati a tenisznek köszönheti, hogy találkozott a párjával.

A kedves, visszafogott lányok is össze-vissza szexelnek néha

Megjött az HBO Max első nagy dobása, a Love Life, ami olyan, mintha a Szex és New York visszalépne kb. ötöt a harsányságából, és leköltözne a Föld nevű bolygóra.

Házi WC-illatosító spray: fordítva működik, így teljesen elfedi a szagokat

A házi készítésű sprayt illóolajokból állíthatod össze.

Kiderült, Meghan hercegné miért ríkatta meg Katalint: ez okozta a vitát köztük

Meghan és Katalin ezen a dolgon szólalkoztak össze.

Plasztikai sebésznél járt Keresztes Ildikó

Van szám, amit most már örömmel rúzsozok - mondta.

A saját fajtársaira vadászott ez a méretes húsevő

Az Allosaurus a kora csúcsragadozójának számított 150-155 millió évvel ezelőtt.

Szulák Andrea kiakadt Hajdú Péterre - Otthagyja miatta a Life TV-t

Hajdú Péter a Life TV új vezérigazgatójaként megszünteti Várkonyi Andi és Szulák Andrea műsorait. Utóbbi otthagyja a csatornát.

Szörnyen megalázták a duci lányt súlya miatt: lefogyott, és szépségkirálynő lett

Mindenki számára motiváló lehet a lány története, akit a megalázások csak még erősebbé tettek.

A tíz legbrutálisabb cápatámadás, amit valaha feljegyeztek

Bizarr halálesetek és megmagyarázhatatlan túlélések is helyet kaptak a listán.

Második világháborús törpe tengeralattjárót találtak a Lübecki-öbölben

A törpebúvárhajókat 1944 júniusától kezdték építeni.

blogmorzsák

Képeken a legextrább Bugatti kiállítás

Versenytanktól a Bugatti Divóig: erre csak a gyár és a világ legnagyobb Bugatti gyűjteménye képes.

Mert mindennek megvan a maga ideje

Történések, amikor a legszívesebben siettet­nénk az időt, de az bizony nem hagyja magát. S rendre int. Tanít.

5 jel, hogy meg kellene látogatni a kardiológust

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között vannak Magyarországon.

Fütyikupak, cicirágóka - a babavárás 7 meghökkentő terméke

Léteznek teljesen felesleges babaholmik, aminek még a tapasztaltabb szülők is gyakran képesek bedőlni.

Szentségtörés elektromossá alakítani a klasszikus autókat?

Utána néztünk az e-old timer trendeknek.

5 kegyetlen tünet, ha helytelenül ülsz a székben

Munkatársunk adott rá megoldást, rögtön magunknak is akartunk belőle.

A drogok nem tűntek el - a drogköltségvetés igen

Bár Magyarországot nem sikerült drogmentessé tenni 2020-ra, a drogköltségvetést sikerült eltüntetni.

Vonulás svédtornával

"Ha ők nevezhetik másként a tüntetésüket, a rendőrség is ne­vezhetné szabadtéri sportese-ménynek az akcióját, mert svédtorna várható."

Kerékpársáv Budapesten: nincs ez így jól

Az alapötlet jó, de a megva­lósítás újragondolásért kiált.

Pizza napoletana

Egy alap pizza, ami után soha többé nem kívánjátok majd a mirelit verziókat!

Új autót vásárolnék, de mi legyen a régivel?

Ha új autót veszel a régit eladod, de kérdés, hogy a magasabb eladási ár vagy a biztonság éri meg jobban.

Piadina - Olasz Lepénykenyér

Emilia-Romagna tartomány spe­ci­alitása. Teremts otthon olasz hangulatot, íme az eredeti recept.