Ezt olvasta már?

Agrárkamara: beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaságban

A jégkármérséklő-rendszer alkalmazása felére csökkente a mezőgazdaságban a jégkárt: a gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két ...

0

Rábacsécsény polgármestere: Sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak

Egy sokkal korszerűbb orvosi rendelőben gyógyíthat a község orvosa

Gyakran kerülnek előtérbe azok az uniós támogatások, ahol hatalmas volumenű, több százmillió vagy milliárdos beruházások keretében történik meg egy-egy fejlesztés. De mi a helyzet a kistelepülésekkel, a községekkel? Számukra az uniós pályázatok sok esetben mentőövet jelenthetnek a “túlélésehez”.


hirdetés

Sajnos kevesebb hangsúly helyeződik a kistelepülések, községek uniós projektjeire, illetve ezek bemutatására. Egy-egy falu számára az uniós támogatások kitörési lehetőséget jelentenek a korszerűtlenségből és a térségi elmaradottság helyzetéből. Sok esetben önerőből képtelenség lenne azokat a fejlesztéseket megvalósítani, amelyek mér régóta felújítás vagy korszerűsítés igényét képezik, legyen szó iskoláról, önkormányzatról, bicikli útról vagy akár orvosi rendelőről, mint Rábacsécsény esetében. Maga az Európai Unió nagy mértékben igyekszik támogatni a kistérségeket és csökkenteni a különböző települések gazdasági vagy területi egyenlőtlenségét. Maga a területi kiegyensúlyozatlanság nem probléma mindaddig, amíg ez nem korlátja a település továbbfejlődésének. A falvak és községek fejlesztése nem csak lokálisan, de országosan is pozitív hatással van a gazdasági és a társadalmi fejlődésre, így nem meglepő, hogy ha uniós táblával találkozunk rengeteg kistelepülésen.

Rábacsécsény is ilyen község, ahol nemrégiben fejeződött be az a beruházás, amely során 13,2 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból korszerűsítették a község orvosi rendelőjét. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta. Interjúban a rábacsécsényi polgármester, Kovács Teodóra elmondta, hogy nagyon sokat köszönhetnek az uniós támogatásnak, hiszen önerőből nem lettek volna képesek az épületenergetikai korszerűsítés megvalósítására. A fejlesztés során a település háziorvosi rendelőjének épülete került korszerűsítésre. Az orvosi rendelőnek helyet adó helyiségek több mint 6 évvel ezelőtt estek át állagmegóvó belső munkálatokon, továbbá az épület külső és belső része leromlott állapotban volt. A helyiségek nem voltak alkalmasak a funkciók ellátására.

 

A beruházás során konkrétan milyen korszerűsítési fejlesztéseket valósítottak meg az orvosi rendelőben?

Megújult az épület tetőszerkezete, a födémet és az épületet kívülről is leszigetelték, valamint egy energiatakarékos kazánt is beépítettek, ami azért hasznos, mert az előző gázkazán már elöregedett, sokat fogyasztott, remélhetőleg ez most költséghatékony megoldás lesz. Megoldódott a mozgáskorlátozottak bejutása is, és az ő igényeiknek megfelelően alakítottak ki egy mosdóhelyiséget is.


Mennyire volt igény a mozgáskorlátozott feljáróra és mosdóhelyiségre, a községben vannak, akik mozgáskorlátozottak?

Szerencsére sokan nincsenek, de a bejárat és a megközelíthetőség akadálymentesítése kötelező feladat volt számunkra. Vannak idősek, akik bottal közlekednek vagy mozgáskorlátozott kocsival, így nekik is könnyebb lesz a ki- és bejutás.

 

Hogy érzi, az uniós támogatásnak köszönhetően mennyiben változott meg a község?

Nagyon sokat köszönhetünk az uniós támogatásnak, önerőből nem tudtuk volna megvalósítani a fejlesztést. A beruházás kivitelezőjének köszönöm a korrekt együttműködést a projekt során. A pályázatnak köszönhetjük, hogy már nekünk is van egy modernebb és korszerűbb orvosi rendelőnk, ahol jobb körülmények között gyógyíthat az orvosunk és az asszisztense.

 

Mi a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél maradt"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

A háziorvos feladatai ellátása szempontjából elengedhetetlen eszközök beszerzésére is sor került. Így egy korszerűbb eszközparkkal működhet az energetikailag felújított orvosi rendelő.

 

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljes mértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt eddig a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

Különösebb problémába nem merült fel, azonban hosszú idő telt el a beruházás megvalósításáig, ezért gondot okozott az elnyert pénzmennyiségből kigazdálkodni a pályázatban meghatározott célokat. A megvalósítás során mi is találkoztunk a munkaerőhiány problémájával, ez késleltette a munka befejezését.

 

Mik a tervek, folyamatban vannak más uniós támogatások, fejlesztések?

Van egy másik uniós projektünk is. Az iskola épületének energetikai felújítására nyertünk közel 50 millió forintos pályázatot, amely jelenleg közbeszerzés alatt áll. Remélhetőleg a Modern Falvak Programba is bekerülünk, és felújíthatjuk az óvodát, a kultúrotthont, szigetelhetjük az önkormányzat épületét és tovább javíthatjuk járdáink és belterületi útjaink állapotát is.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.


 

 

 

lockkerdee0

hírek innen, onnan

Vereséggel kezdett a magyar női kosárlabda-válogatott

Váratlan eredménnyel zárult az első forduló Hollandiában

Gólt lőtt a Népstadion nyitómeccsén, most ő végzi el a kezdőrúgást

Egy 93 éves futball-legenda érkezett Budapestre.

A csoportos adózást már csak egy hétig lehet választani

November 20-ig lehet regisztrálni a NAV-nál.

A Google nem akarja, hogy a hirdetők belelássanak a személyes adatainkba

A változtatásokat 2020-tól tervezik bevezetni azért, hogy a hirdetők ne lássanak rá érzékeny adatokra.

Nagy-Britannia még kap egy uniós kötelezettségszegési eljárást a nyakába

Johnsonék nem hajlandóak brit uniós biztosjelöltet megnevezni, holott már többször kérték tőlük.

A rendszerváltoztatás nagy vívmánya az alternatívák közti választás

Történelem, ami nem ér véget címmel a kommunizmus bukásának 30. évfordulójára emlékező konferencia volt a Terror Házában

Lövöldözés volt egy kaliforniai iskolában - Egy halott

Lövöldözés volt egy kaliforniai iskolában, áldozatok.

Magyar Hang: Múzeumi támogatások megvágásával áll bosszút a kormány az ellenzéki városokon

Eredményt hirdettek a hónapokkal ezelőtt kiírt múzeumi pályázatokon. A fideszes önkormányzatok megkapták a kért összeget, az...

Női kosárlabda Eb-selejtező: hollandiai vereséggel kezdett a válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott 66-56-ra kikapott a hollandoktól Amszterdamban a 2021-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának...

A szüleivel és két kutyájával is végzett az egykori katona

Crestview A floridai férfi besétált a rendőrségre, ahol mindent beismert.

0

Sport

Brutális kivégzés: agyonlőtték Moszkvában a háromszoros világbajnok sportolót

Ismeretlen támadó agyonlőtte Moszkvában Asot Boljan örmény thai bokszolót, a sportág háromszoros világbajnokát - közölte csütörtökön az orosz központi Nyomozó Bizottság (SZK).

Jürgen Klopp a felesége miatt utasította vissza a Liverpool legnagyobb riválisát

Legalábbis ezt mondta Phil Thompson a Liverpool korábbi védője.

Pályán Ronaldo és az angol válogatott, jön a 49. Djokovic-Federer

Megkezdődik a végjáték az Eb-selejtezőkön, a továbbjutás a tét a tenisz-vb derbijén.

Ibrahimovic a tőle megszokott viccesen tapló módon búcsúzott klubjától

Már egy ideje ismert, hogy Zlatan Ibrahimovic nem marad a Los Angeles Galaxynél, és most hivatalosan is elbúcsúzott LA-től a svéd csatár.

Bulvár

Így lett vége a 32 együtt tölött évnek: részletek Vitray Tamás és Kállay Bori válásáról

A legendás tévés 87 évesen válik a feleségétől. Kállai Bori egészen másképpen reagált, mint Vitray Tamás arra a kérdésre, mi vetett véget a 32 éves házasságuknak.

Halálra gázolták Debrecen egyik legismertebb emberét

Cserbenhagyásos gázolás történt a városban, egy közismert ember az áldozat. A zebrán gázoltak halálra egy férfit Debrecenben ma hajnalban, a sofőr segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről.  Helyi hírforrások szerint a szerencsétlenül járt ember Attila volt, a város közismert és közkedvelt koldusa. Évtizedek óta élt az utcán. A rendőrség kéri, hogy akinek bármilyen információja van a balesetről, jelentkezzen személyesen a Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149. szám), vagy telefonon tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán illetve a 112-es központi segélyhívó számon.

Válik Vitray Tamás: így reagált a felesége megszólalására

"A művésznő éppen olyan jól tudja, mint én, hogy az ilyesmi előbb-utóbb kiderül."

Három magyar város mágnesként vonzza az embereket

Többen mentek oda, mint amennyien eljöttek.A kisebb városok versenyét a Pest megyei települések nyerték, élükön Szigetszentmiklóssal. A kisvárosoknál az élbolyba tartozik még a Velencei-tónál lévő Gárdony és Velence, illetve Hajdúszoboszló, Siófok és Balatonalmádi.

Hajdú Péternek is megvan a véleménye Vitray Tamás válásáról

Vitray Tamás és Kállay Bori válása Hajdú Pétert is meglepte, hangot is adott a véleményének.

Felszámolhatják a Csepelt

A Fővárosi Törvényszék a hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére, október 25-i első fokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és főeljárásban elrendelte a felszámolását - tette közzé a társaság a BÉT honlapján.

Bajban lesznek a vidéki nyugdíjasok, ha nem a postás hozza a nyugdíjat

A napokban közölte a Magyar Bankszövetség: azt szeretné, ha a nyugdíjakat kizárólag bankszámlára utalnák.

Vészhelyzet Velencében: nagy a baj. - Helyszíni beszámoló munkatársunktól

Velence bajban van, ha ez így folytatódik, minden tárgyi emléke a szabadságnak, kreativitásnak és művészetnek, amire az emberiség egyöntetűen és oly kevélyen büszke, percek alatt válhat a habok martalékává."

Ő volt a kis Zsülike - Fásy Ádám 21 éves lánya nagyon megváltozott

Friss fotókon Fásy Ádám egy szem lánya, Zsüliett.

Nudlitakaró az új őrület: nagyon vicces látványt nyújt, de kényelmes

A különleges takaró mélyebb alvást tesz lehetővé.

Vasvári Vivien felfedte a válás valódi okát - Sírva beszélt Fecsó viselkedéséről

Vasvári Vivien számára nagy probléma volt, hogy Fecsó inkább bulizott, mint hogy a családjával lett volna.

blogmorzsák

Trendi és inspiráló táskatárolási tippek

Okos és helytakarékos ötletek a táskák ideális tárolásához.

A Ford és a Ferrari háborúba megy

Magával ragadó, profi mozi lett a 60-as évek legendás Ford-Ferrari vetélkedéséről szóló film.

New York lányai Hollywoodba mennek

Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének új könyve a 40-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzol.

Budapest lesz Európa kémfővárosa?

Mi szükség van erre egy ártatlan képviseleti irodában?

Pánik: „Először a babám nélkül“

„Megéreztem a gyermekemtől elválasztó fizikai távolságot, és rám tört a pánik: öt hónapja nem voltam egyedül az utcán.“

A 20 legjobb ajándékötlet Kínából 20.000 forint alatt

Szélsebesen közelít a karácsony! Itt van 20 ötlet, hogy ne a keresgélés vigye el az idődet!

Autósok figyelem! Esős időben így vezess biztonságosan!

Védd magad mostantól: így cseppmentesít­heted autód visszapillantó tükrét.

Debrecen ajándékba adott 3 hektár telket Mészáros Lőrincnek?

A város "gazdaságfejlesztési érdekeivel" indokolták, de már megint hülyének néznek minket.

Juhász Péter vs. Pesti Srácok

Mennyi valótlanságot állíthat egy újság anélkül, hogy felszámolnák? Helyzetjelentés a Pesti Srácok helyreigazításairól.

Öt hely, ahova nem mehetnének be a képviselők

Súlyosan korlátozná a kormány­párti többség az országgyűlési képviselők jogait egy friss törvénymódosító javaslattal.

Aki borotválja odalenn, valószínűbben lesz beteg?

A szemöldökhöz és hónaljszőrhöz hasonlóan a fanszőrnek is van védelmi funkciója.De mennyire véd a nemi betegségek ellen?

Tudtátok? Van már olyan szakma, hogy Escape Room Dizájner

Fából készült gombák, fújásra felgyulladó lámpák, mindezt szépen. Hogy csinálják?