Ezt olvasta már?


Vágyunk Európára, az európaiságra, de valami nem stimmel

Napilapcsoportunk kiadója egy EU-s pályázat keretében online kutatást végzett az Európai Unió kohéziós politikájának és úgy általában, Európa megítéléséről. A kohéziós politikát nem nagyon ismerjük, de nagyon vágyunk Európára, a pénzügyi támogatásra és mélyen hiszünk az európai alapértékekben.


hirdetés

Több mint háromszázan válaszoltak arra az online kérdőívre, amely május elején publikáltunk hírportál-hálózatunkon. A válaszadók túlnyomó többsége 26 és 65 éves korúak voltak, és megyeszékhelyen, városokban élnek. Elsősorban diplomások (56,8%) adtak válaszokat, talán a téma miatt is, míg foglalkozás szerint legtöbbjük alkalmazott volt (reál- és közszférában), valamint vállalkozó és nyugdíjas.

 

Az alapokat ismerik a magyarok

Ami egyértelműen megállapítható a válaszokból, hogy az EU-tagsággal és a pénzügyi támogatások tényével tisztában van a magyar lakosság. Ezt talán az elmúlt évek intenzív politikai diskurzusa (Állítsuk meg Brüsszelt! óriáspakátok stb.) is segítette, hiszen finoman fogalmazva is a csapból is az folyt, hogy éppen milyen viszonyunk van az Európai Unióval, vagy éppen jönnek-e pénzügyi támogatások, vagy éppen mennyit is fizet be a magyar kormány (vagyis a magyar emberek) uniós hozzájárulásként a közös kasszába stb.

A hétköznapokban már nem jelenik meg ez ennyire egyértelműen, hiszen például arra kérdésre, hogy az „Ön vagy szervezete kapott-e már valaha Európai Uniótól származó pénzügyi támogatás (részt vett olyan pályázatban, amit az EU támogatott)?”, a válaszadók kicsit több, mint egyharmada mondta azt, hogy igen. Ahhoz képest, hogy Magyarország az elmúlt 1-2 évben fokozottan hívta le a rendelkezésre álló uniós támogatásokat, melyekben az előző kormányzat európai uniós szinten is szép eredményeket ért el, első olvasatra kevésnek tűnik az igenek száma.

 

Kohéziós politika. Hogy micsoda?!

Látható, hogy a kohéziós politikával kapcsolatos információk, például az uniós, általános ismeretekhez képest nem, vagy nehezebben mentek át a magyar emberek számára. Nyilvánvaló, hogy a megnevezés is, mint kohéziós politika nem könnyen és egyszerűen értelmezhető általában a magyar nyelvezetben, miközben az uniós regionális fejlesztési támogatások sokkal ismertebbek, tekintettel többek között a kötelező arculati elemekre mint a táblák, óriásplakátok, szóróanyagok, amelyeket a nyertes pályázó szervezeteknek alkalmazniuk kell.

Kell az uniós pénzügyi támogatás és az európai értékek, ez nem kérdés

A válaszadók majdnem 78 százaléka 6-7-es értéket adott meg arra a kérdésre, hogy „Magyarország számára fontosak az Európai Uniótól érkező pénzügyi támogatások”.

Ugyanekkor arány jött ki arra a kérdésre, hogy a válaszadó számára fontosak-e azok az értékek, mint a demokrácia, a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a szabad munkaerő- és tőkeáramlás, valamint a jogállamiság.

Utóbbi kérdés során megvizsgáltuk lakhely szerinti bontásban is a válaszokat. Itt szembetűnő a külföldön (kérdésünk szerint kizárólag az Európai Unió területén) jelenleg élő magyarok válaszaiban, hogy egyértelmű az elkötelezettségük az uniós alapértékek iránt, míg a falvakban lakók esetében érzékelhető némi megosztottság.

 

A kohéziós politika fejlesztései jó helyre mennek?

Kérdőívünk egyik megállapítása így hangzott: „Az Európai Unió pénzügyi támogatások eredményesek, hasznos célokat szolgálnak.”. Erre a válaszadók a teljesen egyetértek vagy az egyáltalán nem értek egyet 7-es skálán fejthették ki véleményüket.

Az adatokból látható, hogy az uniós források felhasználása nem mutat olyan egyértelmű véleményt a válaszadók részéről, mint pl. az európai uniós értékek, vagy éppen az Európai Unióhoz való tartozás esetében. A legtöbb válaszadó (6-os osztályzat, tehát nem adta a maximális 7-es értékelést) úgy látszik, vagy látott és tapasztalt már problémát uniós fejlesztések területén, vagy további fejlesztési célok megvalósítását tartaná jónak, amelyeket eddig nem, vagy kevésbé támogattak.

Projektünk során egyébként igyekszünk megkeresni azokat a megvalósult uniós beruházásokat, amelyek akár ezt, az egyfajta kritikusabb véleményt alapozhatták meg. A 2004 után megnyíló uniós forrásokkal kapcsolatban az az követő időszakban is már előfordultak kritikai megjegyzések.

Példaként említhetjük Parragh László gondolatait, aki mintegy 10 évvel ezelőtt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként úgy nyilatkozott egy vállalkozói rendezvényen, hogy inkább a vállalkozásokat kellene támogatni és fejleszteni az uniós forrásból, mintsem például temetői ravatalozókat építeni és felújítani.

Ugyanígy tapasztalható az, hogy a vállalkozói szféra és érdekképviseletei, különösen az Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége több alkalommal jelezte, hogy az Európai Unióból érkező fejlesztési forrásokat sokkal inkább a vállalkozások termelékenységének jobbítására kellene fordítani, valamint a termelő szféra digitalizációjára. A válaszadók mintegy egyharmada kifejezetten középértékeket adott meg, amely ezeket a típusú bizonytalanságokat is alátámaszthatja.

Ennél a kérdésnél feltételeztük, hogy nagyobb szórás lehet az iskolai végzettség esetében. Amint látható (bár nagyobb számban adtak válaszokat diplomával rendelkezők), a diplomások erősebb kritikai véleménnyel bírnak a kérdésben. Ezzel együtt a nagy többség természetesen fontosnak és hasznosnak tartja az uniós támogatásokból megvalósuló magyarországi fejlesztéseket.

Megnéztük azt is, foglalkozások szerint milyen véleménnyel bírnak a válaszadók. Ezek közül különösen érdekesek a vállalkozások válaszai, akik az elmúlt időszakban (és azóta is) számottevő mértékben voltak kedvezményezettjei az uniós támogatási politikának.

A válaszokból kiderül, a maximális eredményhez képest jelentős diverzifikáció tapasztalható. A különböző foglalkozások közötti vélemények jelentősen nem eltérőek. Mindenesetre a vállalkozók és a magánszféra alkalmazottainak a véleménye messze nem egyértelműen pozitív.

Bevándorlás, iszlamizálódás, zsidó-keresztény gyökerek

Arra is rákérdeztünk a kutatás során, hogy a magyaroknak mennyire fontos, hogy az Európai Unió a zsidó-keresztény kultúrkör része maradjon. Ezt a kérdést azért is tettük fel, hogy megvizsgáljuk az Európai Unió jelenlegi állapotának egyik legkiemeltebb problémáját, amely a bevándorlással köthető össze. Kérdésünk indirekt módon arra vonatkozott, hogy a magyar emberek mennyire nyitottak más vallási kultúrkör befogadására, mint pl. az iszlám, amely ma már napi szinten problémát jelent Európában. A válaszokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a régió történelmi, vallási múltja még mindig meghatározza az itt élők gondolkodását.

Megvizsgáltuk ezt a kérdést korosztályi bontásban is.

Itt jól látható, hogy a magyarországi idősebb korosztály (46 évtől felfelé) a „legbiztosabb” abban, hogy az európai vallási gyökereken nem szabad változtatni, azt megóvni fontos feladat, ugyanakkor az is kiviláglik, hogy a fiatalabbak (16-25 év) számára nehezen értelmezhető ez a kérdés, ha úgy tetszik, nincs napirenden, „nem téma”.

(Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.)








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Ellencsapáson dilemmázik Jeruzsálem, Amerika békét szeretne - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael továbbra is mérlegeli annak lehetőségét, hogy megtorló csapást hajtson végre Irán ellen a vasárnap hajnali támadás miatt. Az...

Pert vesztett Lázár János szövetsége, 16 millió forintot kell fizetnie

A Szegedi Ítélőtábla mindenben helybenhagyta az elsőfokú részítéletet.

Iráni támadás: Izrael Oroszországgal egyeztetett a folytatásról

Telefonos megbeszélést folytatott az Izrael ellen intézett iráni támadás nyomán hétfőn Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács...

Jön az otthoni javítás az iPhone-oknál - ezt kell tudni róla

Eddig számos gondot okozhatott, ha valaki szakszerviz megkerülésével vagy használt alkatrésszel javította készülékét, azonban ennek...

Így etetik Karsai Dánielt

Állapota annyira leromlott, hogy mostanra gyomorszondával táplálják Karsai Dánielt. Mutatjuk, miért van erre szükség és hogyan zajlik a...

ADHD: a láthatatlan betegség 6 jele, amit a munkában vehetsz észre

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart sokszor csak felnőttkorban diagnosztizálják, pedig fontos, hogy megtanuljunk együtt élni vele.

Több évtizedes konfliktus robbant látványosan a hétvégén – Miért gyűlöli egymást Izrael és Irán?

Első közvetlen fegyveres támadását indította Irán Izrael ellen a hétvégén, holott a teheráni síita rezsim már évtizedek óta egyik...

5 dolog, amit egy erős nő nem tűr szó nélkül a párkapcsolatában

Egy erős, független nő sosem keres csak azért társat, hogy ne legyen egyedül. Eláruljuk, mi az az öt dolog, amit sosem viselne el.

Ellencsapáson dilemmázik Izrael, Amerika békét szeretne - Híreink a Közel-Kelet konfliktusáról kedden

Izrael továbbra is mérlegeli annak lehetőségét, hogy megtorló csapást hajtson végre Irán ellen a vasárnap hajnali támadás miatt. Az...

„A gödiek ráuntak arra, hogy folyton azt hallgassák, a Samsung így meg úgy szennyezi a környezetet”

A gyárban történő dolgokról egyébként sem sokat tudnak a helyi lakosok.

0

Sport

Megérkezett az új Moszkvics csúcsmodell, le fog esni az álla, ha meglátja

Egy kínai szabadidő-autót márkázták át, és készen is lett a 4,8 méter hosszú 8-as.

Meghalt Feledi László

A Diósgyőr kupagyőztes futballistája hetvenéves volt.

Jürgen Klopp elárulta, miért csak csere volt Szoboszlai Dominik a Liverpoolban

A német edző tisztában van vele, a folytatás nagyon nehéz lesz.

Zinedine Zidane az új kiszemelt?

Habár sokáig Xabi Alonso tűnt a Bayern München legfőbb célpontjának a nyáron távozó Thomas Tuchel pótlására, a hírek szerint a Leverkusennél maradó spanyol helyett immáron Zinedine Zidane-t szeretnék magukhoz éd

Elhunyt a DVTK kupagyőztes játékosa

Életének 71. évében elhunyt a DVTK kupagyőztes játékosa, Feledi László – számolt be a diósgyőri klub a hivatalos honlapján. Feledi […] A Elhunyt a DVTK kupagyőztes játékosa bejegyzés először nb1.hu-én jelen

Nem szívroham okozhatta a Roma védőjének rosszullétét, aki összeesett a pályán

Az éjszaka folyamán kardiológiai és neurológiai vizsgálatokon is átesett.

A pályán kapott szívrohamot, meghalt az olasz focista

Gyászol az olasz futball, 26 éves korában elhunyt Matteo Giani, a Castelfiorentino labdarúgója.

Csodagyerekként érkezett, megszégye-nülve távozik a Manchester United sztárja

Közel tíz év alatt nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Kirúgta edzőjét a pocsék formában lévő NB II-es focicsapat

Már az utódja is megvan a korábbi ferencvárosi játékosnak.

Vizsgálat indult, mert az afrikai futók nyerni hagyhatták a kínai sztáratlétát a pekingi versenyen

Gyanús a dolog, bár az egyik afrikai futó nyilatkozata alapján teljesen egyértelmű a helyzet.

Lemondta a válogatottságot a DVTK játékosa

Egyik legemlékezetesebb gólját a 2015-ös krakkói világbajnokságon lőtte.

0

Bulvár

Kihátrált a kormány Kocsis Máté mögül? – A miniszterek ellentmondtak a frakcióvezetőnek

Írásbeli kérdést küldött Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a kormány minden miniszterének, hogy megtudja, hány rokont, ismerőst juttattak az illetékes tárcavezetők állami munkahelyhez, pozícióhoz kinevezés

Súlyos vádakkal szálltak bele Magyar Péterbe a parlamentben

Orbán Viktort bohóchoz hasonlították, de a Tisza alelnökét is kritizálták.

Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás

Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a Tisza Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.

Megérkezett a vihar, több települést is elmosott a zivatar

Volt, ahol borsó nagyságú jégeső esett.

Orbán Viktor bejelentése bakival indult, majd jött Magyar Péter, aki felkérdezte a miniszterelnököt

Nem volt zökkenőmentes a kormányfő posztja a Védelmi Tanács üléséről, majd menetrendszerűen megérkezett az ellenzéki politikus.

80 km/h-s szél, zivatarok, jégeső: 10 vármegyére frissítették a riasztást

Komoly hidegfront érkezik meg a Kárpát-medencébe, kettászakítja az országot a Hungaromet friss előrejelzése szerint.

Szijjártó Péter mégis nagyon kellene Balog Zoltán nagyköveti felmentéséhez

Sulyok Tamás döntéséhez kellene előterjesztés, ellenjegyzés.

Aláírásuk buktathatja le a nárcisztikus embereket - innen tudhatod, ha összeakadtál egyel

Számos árulkodó jele lehet annak, hogy egy nárcisztikus személlyel hozott össze a sors, ilyen többek között az aláírásuk is. Mutatjuk az árulkodó jeleket, olvass tovább!

0