Ezt olvasta már?


Vihog, lázad, s mindez természetes – zalaegerszegi előadás a serdülőkorról

A serdülőkor felér egy új születéssel, gyönyörű és pótolhatatlan szakasza ez a nevelésnek. Értékeljük minden percét, hiszen ez által válik önálló ember a gyerekünkből.


hirdetés

Ezt tanácsolta megdöbbent közönségének a minap Uzsalyné dr. Pécsi Rita. A neveléskutató immár 10. alkalommal tartott előadást Zalaegerszegen a Szent Család Óvodában, ez alkalommal Serdül a kölök! – avagy a második óvodáskor címmel. Mielőtt kifejtette volna, hogy az általános vélekedéssel szemben (csak éljük túl valahogy!) miért értékes lehetőségek tárháza a serdülőkor, egy idézetet olvasott fel:

„Manapság a fiatalság szereti a luxust. Rossz a modora, megveti a tekintélyt, nem tiszteli az öregeket, és a szája jár, ahelyett, hogy dolgozna. A fiatalemberek nem állnak fel, ha egy idősebb lép a szobába, visszabeszélnek a szüleiknek, hencegnek a társaságban. Evéskor felzabálják az édességet, egymásra vetik a lábukat és zsarnokoskodnak a tanáraikkal.”

Az óvodások dackorszakára hasonlít

A vad találgatásokat megelőzve elárulja, a sorok Szókratész ókori görög filozófustól (Kr.e. 470 – 399) származnak.

– Ha azóta nem sikerült megoldani ezt a problémát, jobb ha belátjuk, hogy a serdülőkor az élet nélkülözhetetlen szakasza, egy folyamat fontos építőköve – szögezi le Uzsalyné dr. Pécsi Rita. – Sok mindenben hasonlít az óvodások dackorszakához, amikor a kicsi ráébred, hogy én én vagyok és nem anya. A különbség persze nem elhanyagolható és látványos, hiszen a bűbájos „nematajom” helyett gyakran olyan nyers vagy nyegle reakciók érkeznek a csemetétől, hogy a szülők lába földbe gyökerezik. Hol nevelkedett eddig ez a gyerek? Pedig mindez természetes, és semmi köze a jó vagy rossz neveltetéshez.

 

Általános zavartság

Mint elmondja, a prepubertás 9-10 évesen kezdődik, ezt az időszakot az általános zavartság jellemzi. Képlékennyé válik az „én, te, mi” fogalma, az értékek súlya. A második nagy szakasz (14-16 év) a felfedezésé. Ekkor már kóstolgatja, építgeti az új világot, amit igazából csak a harmadik szakaszban, 20-24 évesen lesz képes meghódítani és magáévá tenni. Ekkorra érik be az új személyiség.

– A serdülőkor kezdetén a legfontosabb nevelői hozzáállás a bizalom. Legalább mi vegyük körül megértéssel, hiszen maga sem érti, hogy miért lett minden más, miért vált ki belőle minden ellenkezést, dacot, őt is zavarja ez a sündisznó állapot. Fontos, hogy a szülő ne kezelje betegségként a serdülőkort, ne rettegjen a változástól, mert a gyerek azonnal megérzi, s még jobban összezavarodik. A serdülőkor olyan, mint a forrásban lévő must. Nem szép látvány, de minél buzgóbban forr, annál tisztább bor lesz belőle.

Mi kell a forrongó mustnak? – teszi fel a kérdést. Erős pántokkal körülölelt hordó, amit felülről soha nem szabad lezárni… Ugyanez a helyzet a serdüléssel. Kell a karám, ami kijelöli a határokat, hiszen ekkor még nem tudnak számolni a veszéllyel, a következményekkel, de mindennél jobban kell a szabadság, a fejlődés, a növekedés lehetősége.

A serdülőkor kezdetén jelentős változások zajlanak az agyban. A kisgyerekes gondolkodás pályái felszívódnak az idegrendszerben, ekkoriban kezd kialakulni az elvont gondolkodás. Mondhatnánk, az agya ilyenkor átépítés miatt zárva, ne csodálkozzunk, ha nem olyan penge, mint korábban.

– Az egyik fiam úgy fogalmazott, anya, úgy érzem, mintha sapka lenne az agyamon… – ad ízelítőt saját élményeiből a négygyermekes édesanya. – Az agyi folyamatok átrendeződését leginkább a kortárs kapcsolatok képesek elősegíteni. A személyesen átélt közösségi élmények fejlesztik a problémamegoldást, a rugalmas gondolkodást, a kreativitást. Ezek nélkül legfeljebb okos lesz a gyerekünk, de intelligens soha. Figyelem: a virtuális kapcsolatok nem pótolják mindezt.

 

Anya, hagyjál békén!

A kamaszkori családi konfliktusok eredője az az alaphelyzet, hogy a fejlődés ezen szakaszában igencsak útban van a szülői intézmény. Amit nehéz elfogadni. Anya, ne adj puszit, ne integess, ne égess le, tegyél ki a sarkon, nehogy értem gyere, én én vagyok, nem a tulajdonod, sem a kicsinyített másod, stb.

– Ha ilyet hallunk, legyünk erősek és ne sértődjünk meg. És főleg ne kérdezzük meg fátyolos hangon, hogy te szégyelled az anyukádat? Az is természetes jelenség, hogy az intim dolgait nem velünk fogja megbeszélni. Hiába nézünk mélyen a szemébe, hogy nekem mindent elmondhatsz… S ne feledjük, a faggatott gyerek inkább hazudik, csak hagyják békén. Keresi az új, felnőtt irányt, váltóállítás zajlik az életében, ami sokszor nehézséggel, zörgéssel, csikorgással jár, s ezeket a „zajokat” könnyebb megosztania egy távolabbi személlyel, mint a szüleivel.

Ne tartsunk attól, hogy elveszítjük, akkor sem, ha néha durván vagdossa a kötődés szálait – halljuk.

Ez ugyanis csak arról szól, hogy maga akarja megválasztani, hogy kihez kötődjön, ne azért „kelljen” bennünket szeretnie, mert történetesen mi vagyunk a szülei. Visszatér majd, s az már az ő döntése lesz. Legyünk tehát kevesebbek, vonuljunk vissza, ne akarjuk belakni az életét. Lazítsunk a gyeplőn, s jusson eszünkbe, amit önként adunk oda, nem fáj annyira…

Ezekkel a problémákkal a legjobb család sem tud zökkenőmentesen megbirkózni, szükség van úgynevezett „bábákra”. A bábaszerepet betöltheti egy másik család, az edző, valamelyik tanár, vagy a lelkész, akinek ilyenkor felerősödik a hitele. Ne vegyük zokon, örüljünk neki. Még akkor is, ha az általunk ezerszer elmondott, s a semmibe hulló érvek egyszer csak, más szájából érkezve szikrázó igazságként fognak talajt a gyerekünkben. Tőlünk nem hallja meg, mástól beépíti.

A serdülő a gyerekes nevelési módszereket, az „én vagyok az apád!” kezdetű kioktatást, utasítást, fegyelmezést nem viseli el. Erővel nem megyünk semmire, hiszen éppen akaratpróba zajlik. Ha egy sürgető teendőjére figyelmeztetjük, könnyen megkaphatjuk: „épp most akartam nekiállni, de így, hogy mondod…” Nem tűri a direkt irányítást, hivatalból ellenkezik, de a vezetésre ettől még szüksége van. Kifinomultabb praktikákat kell tehát bevetnünk – ajánlja a neveléskutató.

– A férjemmel gyakran folyamodtunk ahhoz a módszerhez, hogy mintegy véletlenül, egymás közt beszélgettünk fontos kérdésekről, amikor hallótávolságon belül zsizsegtek a gyerekek. Persze nem róluk volt szó, hanem más családokról, filmekről, tudományos cikkekről. Érdekes módon az ilyen indirekt információkra és tanulságokra egyből kinyílt a fülük. Megesett, hogy két hét múlva tőlük hallottam vissza a saját érveimet.

A gyerek ebben a korban én-vakságban szenved, sem testi, sem szellemi valójában nem látja jól magát. Hajlamos azt gondolni, hogy mindig róla beszélnek, az értékítélete pedig fekete-fehér. Ráadásul pimaszul megkérdőjelez minden értéket. Lehetőleg és főként azokat, amelyek számunkra a legszentebbek. Ez is természetes.

– Van nála egy kis kalapács, amivel megkopogtat, megpiszkál mindent, tudni akarja, hogy üresség tátong-e odabent, vagy tartalom feszül. Rengeteg lehetőséget elszalasztunk, ha érdemi válaszok helyett felháborodottan ráförmedünk: hogy lehet egyáltalán ilyet kérdezni? Ő ugyanis tényleg tudni akarja a válaszokat, s beépíti a formálódó személyiségébe. Ne akadjunk ki, ha megdöbbentő dolgokat mond, vagy kér. Ne csapjunk le azonnal, nyerjünk időt, kérjük meg, mondjon erről a dologról többet. A hormonjai tombolnak, élménykényszer hajtja, minden legyen NAGYON! A fiúkban soha nem termelődik annyi tesztoszteron, mint ezekben az években, hússzorosára ugrik a férfihormon mennyisége. Lehetnek meglepő fantáziáik, ettől sem kell megijedni, teljesen normális. Röhögnek minden ok nélkül? Hát persze, hiszen ebben a korban az élmény nincs összekötve az értékkel.

Fontos, hogy legyen egy kis önálló vackuk. Nem feltétlenül külön szoba, elég egy sarok is, amit elválasztunk függönnyel. Ezért a területért legyen ő a felelős, éljen az önállóságával. Véssünk kőbe néhány alapszabályt, de ezek betartatásán túl ne foglalkozzunk vele, milyen állapotok uralkodnak a felségterületén.

– Ha betalál az ágyához, az már elfogadható állapotnak számít – kelt újabb derültséget a vendég. – Hogy akkor hol fogja megtanulni a rendet? Például a lakás közösen használt területein, amire már nem terjed ki ez az engedékenység.

Haverok, buli satöbbi…

Mint ahogy a buliba járás, esti hazajövetel, másutt alvás, káros szenvedélyek ügyében is muszáj lefektetnünk néhány ökölszabályt. De ezek mindig értelmesek, őt védelmezők legyenek, s éreztessük, hogy a megszabott határok rugalmasak, az idő múlásával lazíthatók, a serdülő érésével újrafogalmazhatók.

 

forrás: zaol.hu
hírek innen, onnan

Milliós kárt okozhat az a felettes, aki a leordítja a munkatársak fejét

Az elmúlt két évben egy teljesen új jelenség forgatta fel a magyar munkaerőpiacot: tömegessé vált a fluktuáció. Egy új kutatás...

Segítséget kértek a törökök

A gülenista hálózat elleni küzdelemben kérte Spanyolország támogatását Binali Yildirim, török miniszterelnök Madridban, ahol a két...

Itt a link: néhány kattintással letöltheti az összes fotót és videót, amit eddig kitett Instagramra

A Facebookra felkerült képek, videók, tehát lényegében minden, néhány kattintással, egyetlen csomagban lementhetők, az így készült...

Lezárják egy időre május 8-án a Kossuth teret

A kora este kezdődő tüntetésre elvileg újra megnyitják a teret.

Vége a kampány, folytatódik a közmunka-program szűkítése

Idén 38,5 ezerrel kevesebb közmunkás pozíció nyílt meg, mint 2017 első három hónapjában.

Korlátoznák a demonstrációs lehetőségeket, május 8-án lezárják a Kossuth teret a tüntetések elől

Aznap lesz az Országgyűlés alakuló ülése, a programokon pedig az újonnan megválasztott képviselőkön kívül több védett személy is...

30 zseniális DIY divat- és rendszerezési trükk, amiért örökre hálás leszel - videó

Kevesebb, mint negyed óra alatt 30 elképesztő trükköt sajátíthatsz el, amivel feldobhatod vagy éppen rendbe szedheted a ruhatáradat.

Lezárják egy időre május 8-án a Kossuth teret

A kora este kezdődő tüntetésre elvileg újra megnyitják a teret.

Ennek a hírnek nem fognak örülni a diákok: kitiltja a 16 éven aluliakat a WhatsApp

Kitiltják a 16 éven aluliakat a WhatsApp-ról a májusban életbe lépő uniós adatvédelmi szabályzás miatt.

0

Sport

A magyar sportlegenda szívinfarktust kapott

Ocskay Gábor kórházba került, katéterezték a szívét.

Kutyába se vettek - mondta a DVTK menesztett edzője

Bódog Tamás nem arra számított, hogy telefonon keresztül rúgják ki.

Ha hívna a Barca, azonnal visszatérnék

Dani Alves, a Barca korábbi, a PSG jelenlegi védője gondolkodás nélkül visszatérne a katalánokhoz.

"Chao, primadonna" - Bódognak beszólt korábbi játékosa

A DVTK egykori futballistája kárörvendően reagált a tréner távozására.

Megdöbbentek Gyárfásék az új bizonyítékon, megszólalt az ügyvéd

Budapest Má­sik hangfelvétel is létezik a Gyárfás-ügyben a Magyar Idők informá­ciói szerint. A lap szerint azon a kazettán kívül, amit Gyárfás Tamás (69) leadott a rendőrségnek, és amit manipulatív, összevágott hordaléknak minősített, létezik egy másik is.

A Győr egyik legnagyobb riválisánál folytatja Ambros Martín

A spanyol edző Oroszország felé veszi az irányt.

Akkora gólt rúgott, hogy a csapattársa alig hitte el

Több szempontból is érdekes volt a BilbaoLevante spanyol bajnoki.

Szívinfarktust kapott a magyar sportlegenda

Kórházba került infarktusa után Ocskay Gábor, a magyar jégkorong egyik legjelentősebb alakja.

Meghalt a legendás francia szövetségi kapitány

Négy vb-n is ott volt, vébé bronzot, olimpiát is nyert edzőként.

Szurkoljátok ki a feljutást! - Az olaszokat is sokkolták a magyar drukkerek

Budapest Térdre kényszerítette a magyar jégkorong-válogatott és drukkerhada az olaszokat a budapesti divízió 1/A-s világbajnokság második körében. Hiába vezetett kétszer is Olaszország, végül a mieink kerekedtek felül 3-2-re.

Németországba igazol a Veszprém spanyol válogatott kézilabdázója

Hat év után távozik Cristian Ugalde a magyar bajnoktól.

A Liverpool focijánál csak Totti volt szexibb

A Liverpool-Roma BL-elődöntő legjobb képei.

0

Bulvár

Röhögőgörcsöt kaptak a tűzoltók, amikor meglátták, kit kell kimenteniük a beragadt liftből

A rendvédelmi szervek képzeletbeli versengését ezúttal a tűzoltók nyerték.

8 tipp, ami leviszi a vérnyomást

Ha 120-as vérnyomást mutat a mérő, kisebb az esélye veseelégtelenség és szívproblémák kialakulására. Azonban általában csak azzal a beteggel foglalkoznak, akinek már 140 fölött van ez az érték. Hogy csökkentsék a vérnyomásukat azok, akiknek 120-140 között szokott lenni?

Itt a vége: eltűnnek a ToiToi vécék

Megérett az idő az újramárkázásra. A lényeg azonban változatlan marad.

Ezeket az ételeket sose tegye a hűtőbe.

A hűtőszekrény rendkívül praktikus találmány, hiszen nemcsak hosszabb ideig fogyaszthatóvá teszi az ételeinket, de gyakran az élvezeti értéküket is növeli. Bizonyos élelmiszereknél azonban a hűtés kifejezetten káros lehet. Mely ételeket érdemes másutt tárolni?

5 súlyos tévhit az intim szőrzetről, amivel ideje leszámolni

Napjainkban igazán kevés dolog maradt, amire az emberek még felkapják a fejüket, érdekes módon azonban az ősidők óta természetes jelenség, az intim szőrzet még mindig tabu témának számít. Emiatt persze van is vele kapcsolatban jónéhány tévhit, amiket szerintünk éppen ideje eloszlatni.

Új szabály: fontos változás jön a személyi igazolványoknál

A kötelező ujj- illetve arclenyomat minden 12 évesnél idősebb uniós polgárt érint.

Miért kell egy nőnek foglalt pasi? 5 ok, amiért a nős férfiak egyre kelendőbbek

Manapság gyakran probléma, hogy a férfiak és a nők nem találnak egymásra, úgy vélik, hasonló korú kiszemeltjeik mind foglaltak. De meddig akadály az a tény, hogy egy felnőtt ember házas? És miért lettek egyre kelendőbbek a foglalt férfiak?

Kis dagadéknak nevezték az újszülött brit herceget

Egy műsorvezető szerint igen, sokan neki is estek.

Kiadták a vészjelzést: erős széllel jön a sok eső

A hőmérséklet viszont kedvezően alakul.

Rendbe teszik a hormonrendszert: 10 étel és ital, amiből sokkal többet kellene fogyasztani

A hormontermelést helyreállító ételekkel megelőzhetők a kellemetlen tünetek, így az elhízás és a fáradékonyság is.

Katalin hercegné ezért hagyta el ilyen gyorsan a kórházat

Sokakat meglepett, hogy Katalin hercegné néhány órával a szülés után elhagyta a kórházat, karjában az újszülött kisfiával. Most elmondjuk, miért.

blogmorzsák

Londoni kivándorlási kisokos

Mivel érdemes számolni a munka, az egészségügy, a család és a köz­lekedés terén a brit fővárosban?

Egy kismama válaszolt Orbán Viktornak

A kormányfő a jelek szerint nem igazán érti ezt a gyermekvállalós dolgot, de érkezett a segítség.

Magas az IQ-d? Vagy mégsem?

Sokféleképpen el lehet rontani egy intelligencia tesztet, és itt most nem elsősorban a kitöltés során vétett hibákra gondolok.

A NASA tudósai utálták a Gravitáció-filmet

Cuarón filmjében sok tudományos hiba van, amik egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak.

A disznófejű Nagyurat gyakorlatilag kiebrudalták Budapestről

Ha valaki elveszti Budapestet, az előbb vagy utóbb, de elveszti az országot is.

Hogyan működik a hőszivattyú?

Hogyan melegítsük a szobát akár a fagyos levegő segítségével? Hogyan nyerhetünk ki hőt a környezetből?

Ebben hazudnak legtöbbször a párok

Az őszinteség fontos a kapcsolatokban, azonban ritka az a kapcsolat, amelyben a párok el is bírják azt, ami ezzel együtt jár.

Irány San Francisco!

Három hét Kalifornia és Nevada, de kezdjük a legeurópaibb amerikai várossal!

ByeAlex nem szeret szex közben zenét hallgatni

Kiderül, mire bulizik és mi szerinte a legjobb magyar dal.

Amikor Pakson majdnem atom­katasztrófa volt

15 éve egy rutin karbantartás előkészítésekor és közben hatalmas hibákat követtek el.

Mobilozol a WC-n? És evés közben?

Akkor „kakibacik” vannak a telefonodon. Hazai kutatók megmérték, és az eredmények megdöbbentők.

0