Ezt olvasta már?

0

Zalaegerszegi Törvényszék: állatkínzók és öregezők bűnperében hozhatnak jogerős döntést pénteken

O. Z. és társa éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartott három kutyát Pákán, míg J. E. és társai országszerte fosztogatták az idős embereket.


hirdetés

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

 

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2017 augusztusában találták meg a három kutyát, kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat: O. Z. és társa ügyében a Lenti Járásbíróságon dr. Horváth Zsolt büntetőbíró ítélkezett első fokon, holnap pedig jogerősen is pontot tesz a bűnügy végére a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette másodfokú büntetőtanácsa.

 

O. Z. még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

 

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron, szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

 

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z. vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

 

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

 

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

 

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg.

 

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet J. E. és társai bűnügyében, akik 2017 tavaszán, 3 hónap alatt 9 idős embert fosztottak ki, több mint 5 millió forintot zsákmányolva tőlük. A büntetőügyről hírportálunk korábban többször is beszámolt. A négy vádlott közül – nem jogerősen – ketten letöltendő, ketten pedig felfüggesztett büntetést kaptak a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsától. Az öregezők sorsáról holnap jogerősen is dönt Zala megye törvényszéke: dr. Rupa Melinda tanácsa nyilvános ülés keretében hoz majd ítéletet.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az I-IV. rendű vádlottak 2017 márciusában elhatározták, hogy megélhetésük biztosítása érdekében idős embereket fosztanak ki. 2017. március és május között az országot járták, s valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, akiket a konyhába kísértek, így azok nem láthattak rá a lakás többi részére. A sértettekkel a három női vádlott közül ketten folyamatosan egy helyiségben tartózkodtak, míg a IV. rendű férfi társuk a lakás többi helyiségében felkutatta, s magához vette az ott talált pénzt és értékeket, amelyeket később egymás között szétosztottak. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 3 hónap alatt kilenc idős sértettet fosztottak ki Szegeden, Cegléden, Mátészalkán, Gyöngyösön, Székesfehérváron, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A legkisebb elkövetési érték több mint 200.000 forint volt, míg a legnagyobb meghaladta az 1 millió forintot.

 

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet, amelynek során több enyhítő és súlyosító körülményre is kitért. Minden vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk, súlyosító tényezőként a halmazati elkövetést, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Az I. rendű vádlottra nézve további enyhítő körülmény volt beismerő vallomása, megbánó magatartása, rendezett életvitele, illetve az, hogy 6 sértettnek megtérítette az okozott kárt. A II. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte még részleges beismerő vallomását, a kártérítési szándékot és megromlott egészségi állapotát, viszont figyelembe vette azt is, hogy vele szemben büntető eljárás van folyamatban. A III. rendű vádlott esetében nagy nyomatékkal számított büntetlen előélete. A IV. rendű vádlottnál enyhítő körülmény volt még beismerő vallomása, súlyosító pedig a vele szemben is folyamatban lévő másik büntető eljárás.

 

A bíróság az I – III. rendű vádlottakat bűnsegédként, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében találta bűnösnek. Az I. rendű vádlottat a 7 rendbeli elkövetés miatt – mint különös visszaesőt– 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évnyi próbaidőre felfüggesztette.

 

A szintén különösen visszaeső II. rendű vádlott 4 rendbeli bűncselekmény miatt 4 év börtönbüntetést, valamint 3 év közügyektől eltiltást kapott. Őt két vádpont alól felmentették.

 

III. rendű társukat a bíróság 2 rendbeli cselekménye miatt 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, s további három vádpont alól felmentette.

 

A IV. rendű vádlottat a bíróság bűnösnek találta 9 rendbeli csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében, ezért, mint különös visszaesőt 7 év letöltendő börtönre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

 

Az ítélet a bejelentett fellebbezések miatt nem vált jogerőssé, abban végérvényesen a Zalaegerszegi Törvényszék dönt majd pénteken.

 

 

 

 

 

forrás: kanizsaujsag.hu







0
0
0

hírek innen, onnan

Bárhol leszakadhat az ég - itt a figyelmeztetés

Zivatarveszély miatt keddre is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kásler Miklós: a 33 éves esztergomi nő halálához nincs köze a kormányzati intézkedéseknek

A miniszter azt mondta, hogy már május 12-én vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Ismét alig találtak új koronavírus-fertőzöttet Magyarországon

Közel kéthónapos mélyponton stagnálni látszik a járvány magyarországi terjedése, hiszen hétfőhöz hasonlóan kedd reggelre is...

Egy híján ötszázra emelkedett a koronavírus miatt meghaltak száma, Szlovákiában 28-an hunytak el

Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban beazonosított...

A sikeres vállalatok kulcsa az intelligens automatizálásban rejlik

Komoly átalakuláson megy keresztül az ipar: egyre nagyobb arányban alkalmaznak a vállalatok kollaborativ robotokat termelésük során, hiszen...

Gyorsan hat és egyenletes színt ad az UV-mentes barnítás: a DHA testfújás előnyei és hátrányai

Az UV-mentes barnulás egyre népszerűbb azok körében, akik gyorsan, pár óra alatt szeretnék elérni nyári színüket. A DHA testfújás...

Sport

Visszatér a Fradihoz a világ egyik legeredményesebb játékosa

A 37 éves pólós a klub utánpótlásában vállal szerepet a jövőben.

Visszavonult a világ egyik legszebb sportolónője - galéria

A drezdai röplabdacsapat kapitányára 2017-ben a Playboy is felfigyelt.

Gyanúsan sokat gyorsult az addig nullapontos pilóta - kiderült, hogy nem is ő vezetett

Daniel Abt egy profi szimulátorost küldött maga helyett a berlini online versenyre.

41 ember halt meg koronavírusban a Bajnokok Ligája-meccs miatt

Az Atlético elleni meccs előtt alig voltak megbetegedések Liverpoolban.

55 éves Muhammad Ali legendás ütése - videó

Sonny Liston mindössze egy menetet bírt a sportág klasszisával szemben.

Betörtek egy focistához, ezért egy másik játékos milliókért vett kutyákat

A Premier League-játékosok körében egyre elterjedtebb a kutyatartás.

A Juventushoz kerülhet a Barcelona egyik legértékesebb játékosa

A torinói együttes egyelőre csak kölcsönvenné a 23 éves világbajnok futballistát.

Ha nincs Nadal, Federer talán már öt évvel ezelőtt abbahagyta volna a teniszt

Rafael Nadal egyik edzője úgy gondolja, a Nagy Hármas azért emelkedhetett ilyen szintre, mert egymást motiválva jobb játékosokká tették egymást.

Mégis megszabadulhat a Barcelona a most is sérült Dembélétől

Néhány hete még az volt a hír, hogy újabb esélyt akarnak adni neki, elvégre kirívó tehetség, de mostanra rájöttek, talán jobb lesz elengedni a kezét.

Dzsudzsák Balázs egy elefánt hátán tűnt fel - kép

A magyar válogatott csapatkapitánya kipróbálhatta a szafari élményt.

0

Bulvár

Zebrán előzött egy autós, szomorú lett, amikor megtudta, kiket

Másodpercekkel később már jött is a büntetés.

Kampányt indítottak az egyik legrákkeltőbb étel ellen

A probléma nem a hal húsával van, az abban megbújó féreg, a májmétely idézi elő a betegséget.

Gyorshajtás miatt kapcsolták le az Audit Paksnál, aztán jöttek a meglepik

Amint lekérték a rendőrök az adatokat, rögtön nagyobb bajba került a sofőr.

Szinetár Dóra sírógörcsöt kapott az orvos szavai után

Rosszul érintette az orvos rideg ítélete.

Litvániában forgalomba álltak az első PET palackokból készült buszok

A Vjo Projektai hat éve kezdett bele a Dancer névre keresztelt elektromos busz fejlesztésébe, amik közül az első kettő áprilisban állt forgalomba az ország harmadik legnagyobb városában, Klaipdában.

Alain Delon középső fia irtó sármos színész: az 55 éves Anthony le sem tagadhatná híres apját

Anthony Delon fiatalon még igazi lázadó volt, mára azonban jó útra tért.

1300 éve élt lányt rejtett a templom fala: különös élete volt a 7. századi hercegnőnek

Szent Eanswythe az első kereszténységet bevezető brit uralkodó leszármazottja volt.

Nyári Dia olyan vékonyra fogyott, mint egy modell - Falatnyi sortban mutatta meg alakját

Képeken mutatjuk, hogy néznek ki hazai sztárjaink, miután sokat fogytak.

Kiszivárgó adatok, érintéses kártyáról leemelt összegek - ezektől tartanak a magyarok

A mobilbanki alkalmazást a magyar internetezők 43 százaléka használja, 31 százalék pedig legalább hetente egyszer belép. A fiatalok körében jóval népszerűbb ez a digitális megoldás, 40 százalékuk lép be erre a felületre hetente derül ki a K&H e-dukáció információbiztonsági programhoz készült kutatásából.

Az X-Faktor énekese tragikus hirtelenséggel hunyt el: Petics Kristóf zenésztársa erősítette meg a hírt

Az énekes, Petics Kristóf életének 24. évében vesztette életét.

Ezért kell most a szokásosnál is óvatosabbnak lenni az utakon - A rendőrség figyelmeztet

Egyre többen közlekednek az utakon, ezért a rendőrség a közlekedési szabályok betartására hívja fel a járművezetők figyelmét.

blogmorzsák

Villámháború északon

1940 áprilisában Dániát alig négy óra alatt megadásra késztették a náci Németország csapatai.

A 3 legtutibb európai úticél nyaraláshoz koronavírus idején

Ide érdemes elrepülni idén nyáron: biztonságosak és alig lesz rajtunk kívül turista.

"Társnak soha nem vagyok elég jó, de levezetőnek igen"

Minek egy olyan pasi mellett kitartani, aki a kisebbségi érzéseit a barátnő rendszeres alázásával próbálja kompenzálni?

A sorozat, ami felrobbantotta Koreát

A Házasok világa egy olyan hullámvasútra ültet fel, ahol nincs biztonsági kapaszkodó.

Néhány igazán emberi pillanat kicsiktől esküvőkön

Úgy élhet a fejünkben, hogy az esküvőkön meg­jelenő gyerekek mindig csodásak és édesen kacagnak. Ám a valóság azért sokszor más, hisz egy gyerek is csak gyerekből van.

Ganésa, a Csirkekopók meg a többiek

A „Képtelen történetek, másvilági mesék” színes antológia lett, amiben számos műfaj képviselteti magát. Bűn kihagyni!

Celebek eszement pénzszórása

Az arany WC-től a kutya-udvarházon át a 1,5 millió dolláros fürdőkádig van itt minden. Öt elrettentő példa.

Enyilcsek, a legfiatalabb elha­gyott szovjet szellemváros

Az 1980-as években épült ipar­vá­ros a szovjet fiatalok reális jö­vőképe le­he­tett volna. Azonban a történelem közbeszólt.

Hibrid rezsim: a meghackelt demokrácia

A Freedom House 2019-es jelentésében hibrid rezsimnek minősítette Magyarországot. Lássuk, mit is jelent ez!

Miért adja vissza Orbán Viktor a különleges felhatalmazást?

"Az foglalkoztatja, hogy miként tűnjön győztesnek, amikor egyébként elveszített egy csatát az EU vezetőivel szemben."

Reggeli rozsda: ex-rendőr Lada

Az elmúlt húsz évet egy diófa árnyékában töltötte ez a valaha rendőrautóként szolgáló Lada. Talán újra feltámad.

New York múltja ritka fényképeken

Egy vízbe esett rendőrló kieme­lése az East River-ből, a Ford újonnan nyílt összeszerelőüze­mének első napja, Fidel Castro a bronxi állat­kertben fagyizik.

0