Ezt olvasta már?

0

Zalaegerszegi Törvényszék: állatkínzók és öregezők bűnperében hozhatnak jogerős döntést pénteken

O. Z. és társa éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartott három kutyát Pákán, míg J. E. és társai országszerte fosztogatták az idős embereket.


hirdetés

Éhen, szomjan, orvosi ellátás nélkül tartotta egy férfi és egy nő a kutyáit Pákán

 

Éhen, szomjan, rövid láncon, orvosi ellátás nélkül tartotta kutyáit egy férfi és egy nő Pákán. A Lenti Rendőrkapitányság munkatársai 2017 augusztusában találták meg a három kutyát, kórosan alultáplált és meggyötört állapotban: a testüket kezeletlen sebek borították, bordáik kilátszottak, erősen sántítottak. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A férfi és a nő ellen állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat: O. Z. és társa ügyében a Lenti Járásbíróságon dr. Horváth Zsolt büntetőbíró ítélkezett első fokon, holnap pedig jogerősen is pontot tesz a bűnügy végére a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Rupa Melinda vezette másodfokú büntetőtanácsa.

 

O. Z. még 2016. november 25. napján fogadott örökbe a megyeszékhelyi Bogáncs Állatvédő Egyesülettől egy akkor 4 éves, közepes testű, zsemleszínű, Rocky névre hallgató, ivartalanított staffordshire terrier kutyát, amelyet Lenti környéki tartózkodási helyére vitt. Itt az állatot 2017 júniusának végéig tartotta, majd ekkor egy nő – a féltestvére – pákai ingatlanára költözött, ahová magával vitte a kutyáját is. A nő udvarán a féltestvére által hozott kutyán kívül még két eb lakott: egy pár hónapos, német juhász jellegű, rajzos szuka, valamint 2017 júliusától egy 2 év körüli, közepes testű, fekete-fehér színű, staffordshire terrier kan.

 

A férfi és a nő az állatok tulajdonukba kerülésétől kezdve, egészen a rendőri intézkedés napjáig terjedő időszakban az időjárási viszontagságok elől védelmet nyújtó körülményeket nem biztosítottak. A férfi staffordshire terrier kutyája, valamint a nő német juhász kölyökkutyája az udvaron, szabadon volt, a hőség elől a növényzet alá bújva kerestek menedéket, míg a nő a fekete-fehér staffordshire terrier kan kutyát az udvar hátsó részében, egy kb. 2 méter hosszúságú láncra kötötte ki egy használhatatlan állapotú kutyaól mellé. A szerencsétlen állatot ezt követően már nem is engedte szabadon, rendszeres mozgatásáról nem gondoskodott.

 

A férfi és a nő 2017 nyarán a kutyáikat éheztették, élelemmel rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látták csak el. Ezen időszakon belül a vádlottak – a nő pár hetes nyaralási célzattal, míg a férfi ismeretlen célból – el is hagyták a pákai ingatlant, amely időre az állatok ellátását a nő által ideiglenesen befogadott, 2017. július végétől 2017. augusztus 13-14. napjáig az ingatlanon tartózkodó ismerősére bízták. Azonban az ebek élelmezéséhez szükséges kutyatápot vagy ételt nem biztosítottak, így az állatok egy körülbelül kéthetes időszakban alig kaptak élelmet. Mikor 2017 augusztusának közepén az ingatlant felügyelő személy a házból eltávozott, erre felhívta O. Z. vádlott figyelmét. Azonban a terheltek ezzel nem foglalkoztak, a kutyáik ellátásáról nem gondoskodtak, azokat élelem és víz nélkül hagyták az ingatlanon. Az éheztetés következtében mindhárom négylábú kachexiás, kórosan sovány állapotba került.

 

A férfi Rocky nevű kutyája – általa is tudottan – jobb hátsó végtagján krónikus csípőízületi (degeneratív) elváltozásban szenvedett, combizom-sorvadása volt, amely az állatnak állandó fájdalommal járt, ezért folyamatosan sántított. A fájdalmai miatt állandó orvosi kezelésre szoruló kutyát az állatorvoshoz egyszer sem vitte el, orvosi kezeléséről és fájdalmai csillapításáról nem gondoskodott. Ezen kívül a Rocky nevű kutya 2017 januárjának végén a szomszéd kutyákkal, míg 2017 júliusának utolsó hetében a másik staffordshire terrier kutyával összemart, amelynek következtében jobb szemfoga kiszakadt, fején, testének több pontján, a hónalji részen és a lágyéktájékon harapásokból származó sérülések keletkeztek. Ezeket a sebeket a férfi nem kötötte be, nem kezelte, az eb állatorvosi ellátása érdekében semmilyen intézkedést nem tett.

 

A nő fekete-fehér, staffordshire terrier kan kutyája 2017 júliusában több alkalommal is összeverekedett más ebekkel. Ennek következtében, az állat szinte teljes testfelületén harapásból eredő vérző sérülések keletkeztek, az állat fejének mindkét oldalán, a torkon, az elülső végtagokon folytonossághiányok alakultak ki, amelyek kezeléséről a nő nem gondoskodott. A kutya sebeit nem fertőtlenítette és nem kötözte be, e célból hozzá állatorvost nem hívott. Bánásmódja következtében a sérülések beterjedtek a kutya bőrének mélyebb rétegeibe, egy részük elfertőződött, és gennyes váladékkal volt fedve. De a női vádlott a németjuhász kölyökkutya orvosi ellátásáról sem gondoskodott. A kötelező védőoltásait nem adatta be, féregtelenítését elmulasztotta, így persze az sem meglepő, hogy a kutya azonosítóval, oltási könyvvel sem rendelkezett. Az oltások hiánya következtében a kölyök megbetegedett, parvo vírus fertőzte meg, azonban a női vádlott a beteg kölyökkutya állatorvosi ellátása iránt semmilyen intézkedést nem tett.

 

Egy névtelen bejelentés alapján derült fény a három szenvedő kutya szerencsétlen sorsára. A helyszínre érkező, zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhely munkatársai az állatokat a nyári kánikulában víz és élelem nélkül, továbbá sebekkel a testükön, illetve betegen, ellátatlanul, kórosan lesoványodva találták, ezért értesítették a rendőrséget. A Lenti Rendőrkapitányság járőrei 2017. augusztus 16. napján a három kutyát kórosan alultáplált és meggyötört állapotban, a két staffordshire terrier kutyát a testükön kezeletlen sebekkel borítva találták, bordáik kilátszottak, a Rocky nevű kutya erősen sántított. Az állatok előtt élelem és ivóvíz egyáltalán nem volt, amikor az állatvédők ellátták őket, azonnal inni kezdtek. A bánásmód következtében a két staffordshire terrier kutya több hónapos rehabilitációra és állatorvosi kezelésre szorult, míg a parvo vírussal fertőzött, betegsége miatt kezeletlen németjuhász kölyök életét csak a gondos állatorvosi beavatkozás, infúziós kezelés alkalmazása mentette meg.

 

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet J. E. és társai bűnügyében, akik 2017 tavaszán, 3 hónap alatt 9 idős embert fosztottak ki, több mint 5 millió forintot zsákmányolva tőlük. A büntetőügyről hírportálunk korábban többször is beszámolt. A négy vádlott közül – nem jogerősen – ketten letöltendő, ketten pedig felfüggesztett büntetést kaptak a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsától. Az öregezők sorsáról holnap jogerősen is dönt Zala megye törvényszéke: dr. Rupa Melinda tanácsa nyilvános ülés keretében hoz majd ítéletet.

 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint az I-IV. rendű vádlottak 2017 márciusában elhatározták, hogy megélhetésük biztosítása érdekében idős embereket fosztanak ki. 2017. március és május között az országot járták, s valamilyen ürüggyel bekéretőztek a sértettekhez, akiket a konyhába kísértek, így azok nem láthattak rá a lakás többi részére. A sértettekkel a három női vádlott közül ketten folyamatosan egy helyiségben tartózkodtak, míg a IV. rendű férfi társuk a lakás többi helyiségében felkutatta, s magához vette az ott talált pénzt és értékeket, amelyeket később egymás között szétosztottak. A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 3 hónap alatt kilenc idős sértettet fosztottak ki Szegeden, Cegléden, Mátészalkán, Gyöngyösön, Székesfehérváron, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A legkisebb elkövetési érték több mint 200.000 forint volt, míg a legnagyobb meghaladta az 1 millió forintot.

 

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. május 30-án hozott ítéletet, amelynek során több enyhítő és súlyosító körülményre is kitért. Minden vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk, súlyosító tényezőként a halmazati elkövetést, illetve az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Az I. rendű vádlottra nézve további enyhítő körülmény volt beismerő vallomása, megbánó magatartása, rendezett életvitele, illetve az, hogy 6 sértettnek megtérítette az okozott kárt. A II. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte még részleges beismerő vallomását, a kártérítési szándékot és megromlott egészségi állapotát, viszont figyelembe vette azt is, hogy vele szemben büntető eljárás van folyamatban. A III. rendű vádlott esetében nagy nyomatékkal számított büntetlen előélete. A IV. rendű vádlottnál enyhítő körülmény volt még beismerő vallomása, súlyosító pedig a vele szemben is folyamatban lévő másik büntető eljárás.

 

A bíróság az I – III. rendű vádlottakat bűnsegédként, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében találta bűnösnek. Az I. rendű vádlottat a 7 rendbeli elkövetés miatt – mint különös visszaesőt– 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évnyi próbaidőre felfüggesztette.

 

A szintén különösen visszaeső II. rendű vádlott 4 rendbeli bűncselekmény miatt 4 év börtönbüntetést, valamint 3 év közügyektől eltiltást kapott. Őt két vádpont alól felmentették.

 

III. rendű társukat a bíróság 2 rendbeli cselekménye miatt 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, s további három vádpont alól felmentette.

 

A IV. rendű vádlottat a bíróság bűnösnek találta 9 rendbeli csoportosan és bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettében, ezért, mint különös visszaesőt 7 év letöltendő börtönre ítélte, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

 

Az ítélet a bejelentett fellebbezések miatt nem vált jogerőssé, abban végérvényesen a Zalaegerszegi Törvényszék dönt majd pénteken.

 

 

 

 

 

forrás: kanizsaujsag.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Mivel csillapítsuk a fájdalmat, ha megsérült a bokánk?

Az egyik leggyakoribb baleset a bokasérülés. Hogyan enyhítsük ilyenkor a fájdalmas tüneteket?

A kedd a tiszántúliak napja lesz

November ide vagy oda, Békéscsaba környékén majdnem 20 fok lesz, és esni sem fog.

Városi törpeautót vezet be a Lexus

A CT200h utódja kisebb, olcsóbb és divatosabb lesz: négyméteres crossoverre számíthatunk a márkától.

Magyar Nemzet: A vasárnapi nyitva tartás korlátozására kérik Karácsony Gergelyt

A szakszervezet azt akarja elérni, hogy a nagyobb áruházak csak 14 óráig tarthassanak nyitva. A klímevészhelyzetre hivatkoznak.

Kísérteties a hidegháború ma is látható öröksége

Atombunkerek, rakétasilók, harckocsi-temetők, tengeralattjáró bázisok. A kétpólusú világrend hagyatéka cseppet sem szívderítő látvány.

15 éves a népszerű böngésző, így nézett ki régen

Szalad az idő: 15 éve van velünk a Mozilla Firefox.

A vasárnapi nyitvatartás korlátozását kérik Karácsonytól

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete levélben megkereste a főpolgármestert.

Összefogott az ellenzék Soroksáron: fizetés nélkül maradt a polgármester

Furcsa helyzetekhez vezetett - és sejthetően vezet majd - a képviselőtestületben kialakult szavazategyenlőség a Soroksáron: az ellenzéki...

Kitüntette Kudlik Júliát a médiahatóság elnöke

Az európai műsorszórás egyik hazai szaktekintélyét, Kissné Akli Máriát, valamint a legendás műsorvezetőt, Kudlik Júliát tüntette ki...

Rendőrhiány: Pikó András szolgálati lakással segítene a helyzeten

Szolgálati lakással segítené a rendőröket a józsefvárosi polgármester. Pikó András szerint Budapesten a 8. kerületben van a legnagyobb...

Borús, szeles lesz a kedd

A Dunántúlon, a Duna vonala mentén és az Északi-középhegység nyugati felén sokfelé várható eső.

Mutatjuk, milyen frufrut vágass az arcformád alapján

Egy frufru nem csak a frizurádat, akár az egész arcodat is megváltoztathatja, sokan éppen ezért tartanak tőle, hiszen ha nem megfelelő...

0

Sport

Egyszerre bájos és huncut ez a csodaszép röplabdázólány

A 21 éves Klara Peric az új kedvencünk a röplabdamezőnyben.

Griezmann már a múlté, tökéletesen teljesít a helyettese

Az élete formájában futballozó Álvaro Morata szinte azt produkálja, mint elődje, Antoine Griezmann. Tökéletes vezérré lépett elő az Atlético Madrid támadósorában.

Edzés közben halt meg egy 20 éves tornászlány

Leesett a felemás korlátról edzés közben egy fiatal sportoló, s hiába küzdöttek az életéért, a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A vitorlázás szégyene, ami most történik

A világbajnok Berecz Zsombor kemény kritikát fogalmazott meg a Nemzetközi Vitorlás Szövetség döntésével kapcsolatban.

Balhé Németországban: a 95. percben fellökte az ellenfél edzőjét egy játékos

Komoly balhé volt a Freiburg és a Frankfurt német bajnokiján.

A Köln Dárdai Pált akarja edzőnek

A német klub már nyáron is megkereste a magyar szakembert, aki akkor nemet mondott.

Keményen kritizálta a Real és a Juve korábbi edzője Cristiano Ronaldót

Fabio Capello nem finomkodott a Juventus legutóbbi meccse után.

Ezek voltak az olimpia bajnok vízilabdázó, Szívós István utolsó szavai

Budapest Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szívós István (71). Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó halála mindenkit megdöbbentett, a borzasztó hír teljesen váratlanul érte szeretteit, barátait és kollégáit.

Már ma tele volt szurkolókkal a Puskás Aréna - képek, videók

Jóban van-e egymással Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik?

Bemutatták a magyar fociválogatott új mezét

A játékosok az új Puskás Ferenc stadion avatóján, Uruguay ellen viselik majd először.

Bundesliga-csapat szerződtetné Dárdait

Korábban is megkeresték már.

0

Bulvár

A zebrán gázolták el Veress László színészt, belehalt a sérüléseibe

Veress Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyugalmazott színművészét egy fiatal sofőr gázolta el pénteken.

Várkonyi Andrea évekig szerető volt - Nős férfiba szeretett bele 20 évvel ezelőtt

Várkonyi Andrea meglepő őszinteséggel beszélt egy nős férfival folytatott viszonyáról.

Egészen meglepő helyen leltünk rá a hibátlan gulyáslevesre

A budai oldalon is van már egy Kiosk. Ráadásul nem is akármilyen: hangulatra elegánsabb, étlapját tekintve magyarosabb.

A nap képe: fogsort villantott Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök ma Charles Michelt, az Európai Tanács megválasztott elnökét fogadta a Karmelita kolostorban.

Fémforgács lehet a Lidl termékében ? ne fogyasszák

A Lidl Magyarország kivonta a forgalomból és visszahívja a Culinea márkájú gyorsfagyasztott leveles tésztát, mivel abban fémforgács lehet.

Kirágta magát a vipera testéből, de így sem menekült meg

Hősies küzdelmet folytatott a szkolopendra, de a tragédiát nem tudta elkerülni.

Példátlan, amit a kecskeméti buszsofőr tett a 3 gyerekes családdal a veszélyes úton

Nincs zebra a Kecskemétre menő úton, ezért a szülőknek kell az úttest túloldalára átkísérniük a gyerekeiket. Ezt unta meg a buszsofőr és segített az egyik, nehéz helyzetben lévő apukának.

A gyógyszertárban döbbent rá, hogy meghalt

Később egy adminisztrátor közölte a nővel, hogy már nincs életben.

Meghalt Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó

Háromszor választották meg az év vízilabdázójának. 71 éves volt.

Meghanék és Katalinék először jelentek meg együtt: nem az történt, amire mindenki számított - Testbeszédük sok...

Hosszú idő óta először jelent meg ugyanazon a rendezvényen Vilmos és Harry herceg családja, de nem igazán az történt, amire a rajongók vártak.

Szertefoszlottak a tévhitek: Nemcsak tápláló, de egészséges is a sült liba

Amikor elérkezik a Márton nap akkor mindenki a népszokásokkal és persze a libával foglalkozik. Azonban, hogy miért is eszünk éppen libát ezen a napon, azt az Illés család árulta el a FEM3 Caféban.

blogmorzsák

A "száraz Amerika" 13 éve: A szárazak-nedvesek háborúja

A "szárazak" és "nedvesek" háborúja - a gyorsan elfogyó hajvizek Amerikája, büntetések és halottak a józanság érdekében.

Melyik halolaj veszélyes és melyik hasznos?

Alkalmas egy otthon is elvégezhető teszt arra, hogy azonosítsuk a veszélyes halolajokat?

Iskolába hatévesen? Hova rohanunk?

Hiszti? Műbalhé? Kinek jó, ha éretlen hatéveseket iskolába kényszerítünk?

Orvoshoz akart menni, évekig tartó pereskedés lett belőle

Egy alaptalan kórházi jelzés miatt elindulhat a gondnokság alá helyezési eljárás.

200 ezres vízszámla egy garzonra?

Ha feltöltöm, mint egy akváriumot, akkor sem fér bele ennyi!

Karácsony elötti kiárusítás!

Nem kell várni a Black Friday-ig.

Frontend/backend fejlesztőt ide!

Bővülő csapatába keres új embereket az Indexet is fejlesztő Inda-Labs Zrt.

Semmit róluk nélkülük

Az érintettek bevonása nélkül nem lehet értelmes vitát folytatni marginalizált társadalmi csoportokról.

Most már tényleg jól láthatók a repedések a NER építményén

Orbán Viktor környezetében csak néhányan engedhetik meg maguknak a luxust, hogy olykor beszóljanak a rendszernek.

Mi kell a Mester utcai platánoknak?

A fák helyett válaszol: Megyeri Szabolcs, főkertész.

Lapra, magyar

Az önkormányzati újságok helyzete a vál(asz)tások után.

A világ 10 legkülönlegesebb múzeuma

Itt bizony fejre fordított üvegpiramist, 24 karátos arannyal bevont betonfalakat és csoportos ananászegyesülést is lehet látni.

0